Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. august 2002 kl 21.30 Kvinnen med fødselsmerket

I kamp med tiden

Den mystiske morderen har nå skutt to menn. Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) frykter flere ofre (Foto: Joakim Strömholm/SVT)
Den mystiske morderen har nå skutt to menn. Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) frykter flere ofre (Foto: Joakim Strömholm/SVT)
Fire menn på en liste blir oppringt og plaget av en kvinne med et sykt sinn. Det viser seg at hun er ute etter hevn, men ingen forstår hvorfor eller hva sammenhengen er med de fire utvalgte. Så blir to mord begått, og inspektør van Veeteren blir koblet til saken.

Vi er kommet frem til andre del i den svenske krimserien ”Kvinnen med fødselsmerket”, og av morderens innsendte dagboknotater forstår Van Veeteren at nye offer vil bli utsatt dersom ingen griper inn i tide. Men for å gjøre det må de først finne ut hva ofrene har til felles.

Og Henni, kvinnen med fødselsmerket, har ikke tenkt til å la politiet hindre henne i å fullbyrde sin hevn.

Om forfatteren
Den svenske forfatteren Håkan Nesser har skrevet flere krimromaner om inspektør Van Veeteren, og tre av disse er filmatisert for tv. Nesser er en svært populær krimforfatter. Bare i Sverige har han solgt flere hundre tusen eksemplarer av bøkene om denne skikkelsen, og så mye som 2,5 millioner seere fulgte med hver uke da seriene gikk på svensk tv.

Norsk
Men det er likevel ikke en helsvensk produksjon vi får se. Regissøren Martin Asphaug er norsk og har regissert alle de tre seriene som NRK har vist. Norske Camilla Strøm Henriksen hadde også en sentral rolle i den første serien ”Det grovmaskede nettet”. Hun vil mange huske fra norske filmer som ”En håndfull tid” og ”Weekend”.

Van Veeteren
Som en slags svensk utgave av vår egen Konrad Sejer, er Van Veeteren en enslig mann i 40-årene som bor alene med hunden sin, og har et raffinert og noe anstrengt forhold til kvinner. Han forakter alle som ikke tenker like kjapt som han selv, og nøler ikke med å si rett ut hva han mener. Men sine uspiselige samarbeidsevner til tross, innerst inne er han et varmt menneske og en livets poet som kjemper for det gode.

”Kvinnen med fødselsmerket” bygger på romanen ”Kvinna med Födelsemärket” og vises i tre deler.

Samproduksjon mellom SVT og NRK Drama
Originaltittel: Kvinna med födelsemärke
Regi: Martin Asphaug
Manuskript: Ulf Ryberg
Skuespillere: Sven Wollter, Åsa Karlin, Claes Ljungmark og Elisabeth Carlsson
Pressekontakt: Elisabeth Burø tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilde
1 Den mystiske morderen har nå skutt to menn. Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) frykter flere ofre (Foto: Joakim Strömholm/SVT)

2 forbindelse med mordene holder inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) hans sjef (Jonas Falk) og Münster (Claes Ljungmark) en pressekonferanse (Foto: Joakim Strömholm/SVT)