Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. juni 2005 kl 14.30 Smykketyven

Kvinneblikk på mannen

Sven Wollter og Kjersti Holmen i
Sven Wollter og Kjersti Holmen i "Smykketyven".
I Anja Breiens "Hustruer" fra 1975 figurerte mannen som statist. I "Hustruer ti år etter" avanserte han til en birolle. I "Smykketyven" fra 1990 er han hovedpersonen. Her spiller den svenske stjerneskuespilleren Sven Wollter en kvinnekjær mann som gjennomgår en livskrise.

Scenografen Jan Strøm har alltid vært populær hos kvinnene og er vant til å få det som han vil med dem. Plutselig befinner han seg ved en korsvei i livet da kvinnene og begivenhetene rundt ham setter livshjulet i en fart han ikke kan kontrollere.

For å komme unna sine problemer, kaster han seg i det ene kvinnefanget etter det andre. Dramatiske hendelser fører ham inn i en tilstand der grensen mellom fortid og nåtid blir borte. Holder han på å bli gal? Eller føler han for første gang i sitt liv et sterkt behov for én altoppslukende kjærlighet?

Mannlig overgangsalder
- Dette er en film om en meget spesiell mann som er kastet ut i en situasjon han ikke lenger har kontroll over - inn i en slags mannlig overgangsalder. Han er en mann som har for vane å ha forhold til flere kvinner samtidig, og som ellers er en elskelig person, har Anja Breien uttalt om sin hovedperson i "Smykketyven".

I rollen som Jan Strøms bedratte hustru Lillian møter vi Kjersti Holmen, mens de øvrige kvinnene i hans liv spilles av blant andre Ghita Nørby, Lene Bragli og Gisken Armand. Filmens stemningsfulle foto er signert Philip Øgaard, og musikken er ved Jan Garbarek.

Filmen hadde tiårsgrense da den gikk på norske kinoer.

Norsk spillefilm fra 1990
I rollene: Sven Wollter, Kjersti Holmen, Ghita Nørby, Lene Bragli, Gisken Armand
Regi: Anja Breien
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53