Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. september 2003 kl 20.15 En kongelig familie

Forsmak på 1905

Kong Frederik 8.s nesteldste sønn, Carl, blir i 1905 valgt som kong Haakon 7 av Norge med dronning Maud som sin gemal. (Foto: DR)
Kong Frederik 8.s nesteldste sønn, Carl, blir i 1905 valgt som kong Haakon 7 av Norge med dronning Maud som sin gemal. (Foto: DR)
Kong Haakon 7. av Norge, sønnesønn til kong Christian 9. av Danmark, han med tilnavnet "Europas svigerfar", skal det også handle om i andre del av den storslåtte serien om Europas mange kongehus.

"Slægten breder sig" er tittelen på ukens episode, og vi følger Christian 9.s eldste sønn kong Frederik 8. og hans etterkommere på tronene i Danmark, Norge, Belgia og Luxembourg. Frederik 8. var et sympatisk kongsemne, politisk velorientert, og han giftet seg med den svenske prinsessen Lovisa. Hun var ikke særlig vakker, men til gjengjeld var hun styrtrik.

Norsk-engelsk forbindelse
Frederiks eldste sønn ble konge av Danmark som Christian 10., og det var hans nest eldste sønn, Carl, som ble valgt som kong Haakon 7. av Norge i 1905. Dette passet kong Edward 7. av Storbritannia som hånd i hanske. Hans datter Maud var nemlig gift med Carl.

Uvitende forlovet
Frederik 8.s ene datter, Ingeborg, ble fullstendig paff da hennes forlovelse – uten at hun selv hadde hørt om den – ble deklarert av Christian 9.. Hun ble gift med den svenske prins Carl, og via deres ene datter Astrid kom slekten til Belgia og Luxembourg. Astrid giftet seg nemlig med Leopold som senere ble konge av Belgia. Men dronning Astrid døde i en tragisk bilulykke og etterlot seg en sørgende konge og tre små barn, blant dem sønnen som senere ble kong Albert av Belgia, og Joséphine-Charlotte som i dag er gift med storhertug Jean av Luxembourg.

Blant Frederik 8.s etterkommere finner vi i dag dronning Margrethe av Danmark, kong Harald av Norge, kong Albert av Belgia og storhertuginne Joséphine-Charlotte av Luxembourg.

Om serien
I denne storslåtte danske serien legger dagens etterkommere av kong Christian 9 og dronning Louise fram slektens utrolige historie. Familien finnes over hele Europa, og i løpet av seriens seks deler forteller de om makt, kjærlighet, triumf, tragedie og ære. Og de bidrar med private fotografier og filmopptak som aldri har vært vist offentlig.


Innkjøpt dansk serie
Originaltittel: A Royal Family/En kongelig familie
Regi: Anna Lerche og Marcus Mandal
Produksjon: DR (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • www.enkongeligfamilie.dk