Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. mai 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

Jansons og Berlinerfilharmonikerne

Mariss Jansons dirigerer Berlinerfilharmonikerne. (Foto: Lavasir Nordrum)
Mariss Jansons dirigerer Berlinerfilharmonikerne. (Foto: Lavasir Nordrum)
- Det var helt spesielt å være til stede i den enorme katedralen under opptaket med Berlinerfilharmonikerne og med Mariss Jansons på podiet, forteller Ragnhild Veire Berg like etter at hun er returnert fra Istanbul i Tyrkia der årets Europakonsert fant sted. Selvsagt er Jansons den spesielle gjest når hun i kveld byr på musikalsk helaften.

Idéen med Europakonserten er å fremme det europeiske kulturelle fellesskapet, og i år var
Mariss Jansons engasjert til å dirigere Berlinerfilharmonikeren i den kjempemessige St. Irene-katedralen.

- Først møter vi Jansons til en samtale i parken utenfor den over 1600 år gamle katedralen som i dag er museum, forteller Ragnhild Veire Berg.

- Selve konserten gir oss Haydns Paukeslagsymfoni, Mozarts Fløytekonsert nr. 2 med orkestrets tidligere solofløytist Emmanuel Pahud, og til slutt formelig løfter kirketaket seg når Jansons og orkestret trår til i Berlioz´ Symphonie Fantastique. Tro det eller ei, men vi måtte børste kalkdrysset av penklærne da trykket var som størst! sier hun om konserten som blir en musikalsk opplevelse av de sjeldne i den eldgamle byen mellom Orienten og Oksidenten.

Ragnhild Veire Berg byr også seerne på en guidet tur der Jens A. Riisnæs fra ”Ut i verden” viser vei i sin favorittby blant byer med avstikkere både til det gamle Konstantinopel og vår tids Istanbul.

Til neste års Europakonsert er Claudio Abbado engasjert av Berlinerfilharmonikerne for å dirigere orkestret i Teatro massimo i Palermo.

Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Kise Larsen
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 ()

Bilde
Europakonserten 2001: Mariss Jansons dirigerer Berlinerfilharmonikerne. (Foto: Lavasir Nordrum)