Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. oktober 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Besøk i ulike verdener

Joaquin Munoz (Orfeus), Agneta Eichenholz (Eurydike), Andreas Skjönberg (Blue) i
Joaquin Munoz (Orfeus), Agneta Eichenholz (Eurydike), Andreas Skjönberg (Blue) i "Orfeus i underjorden", en eksperimentell operaforestilling fra Folkoperan i Stockholm. (Foto: Mats Bäcker)
Marte Spurkland og de andre reporterne er på reise i vidt forskjellige verdener i kveldens Safari. Blant annet kan programmet by på et besøk i underverden, bøkenes verden og en kunstpark midt i Europa.

Hvis du synes opera fremstår som noe uforståelig, er det nettopp deg Folkoperan i Stockholm ønsker å nå. Der eksperimenterer de med operaformatet, og i disse dager viser de en forestilling basert på gammel gresk mytologi, "Orfeus i underjorden".

Helt sirkus på Operan
Når Orfeus forsøker å hente tilbake sin Eurydike, blir hele teatersalen forvandlet til en scene. Og det er mer enn tykke damer i tunge kostymer som dukker opp. Også sirkusartister, mimere og akrobater fyller salen, og de opptrer bokstavelig talt både vertikalt og horisontalt.

Arabisk litteratur i Frankfurt
Marte Spurkland besøker bokmessen i Frankfurt som er verdens største litterære begivenhet. Årets "æresgjest" på messen er litteratur fra den arabiske verden. Under parolen "Når det gjelder forståelse og brobygging, er forfatternes stemmer viktigere enn stemmene til politikerne, diplomatene og nyhetsreporterne" vil bokmessen gjøre sitt for at vi i Vesten skal forstå mer av hva det vil si å være araber eller muslim.

Safari har møtt arabiske forfattere, norske forleggere som kan like lite som nordmenn flest om arabisk litteratur, og to unge norske forleggere som vet mer enn de fleste.

Kunstpark midt i Europa
Gintaras Karosas ble kastet ut av kunstakademiet i Litauen på grunn av sin ville idé om å bygge en gigantisk kunstpark på det geografiske midtpunktet i Europa. Han ga ikke opp, og har likeså godt bygget den selv.

Europaparken ligger i Vilnius, og her finnes det i dag rundt 70 kunstverk og installasjoner fra noen av verdens fremste kunstnere. Et av kunstverkene er verdens største skulptur av tv-apparater.

Fra kunst til bok
Den siste boken til forfatteren bak "Pike med perleøredobb" har fått tittelen "Damen og enhjørningen". Forfatter Tracy Chevalier er kjent for å hente inspirasjon fra gamle malerier og andre kunstverk. Denne gang er det motivene fra hollandsk vevkunst fra 1700-tallet som er utgangspunktet for handlingen. Chevaliers bøker er en blanding av kunstbiografier og imaginære dokumentarsåper.

Safari blir med henne på kunstutstilling på jakt etter nye bokideer.

Om Safari
Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Sendes også i Nett-TV.