Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. juli 2009 kl 22.15 Dokusommer: Det søte liv i Afrika

Optimisme i svart/hvitt

Det søte liv i Afrika: Malick Sidibés bilder skildrer glade afrikanere. (Foto: Tigerlily Films Limited)
Det søte liv i Afrika: Malick Sidibés bilder skildrer glade afrikanere. (Foto: Tigerlily Films Limited)
Malick Sidibés bilder fra Afrika på 1950- og 60-tallet forteller om bekymringsløs feiring av uavhengigheten i Mali. Men da diktaturet ble innført i 1968, tok friheten brått slutt.

Malick Sidibé er født i Mali i 1936 og er en av verdens mest berømte fotografer. I 2007 var han den første afrikaner som fikk Golden Lion-prisen på biennalen i Venezia. Han er en fascinerende og varm person, og kan fremstå som en anakronistisk påminnelse om en lykkeligere tid.

Vi møter Sidibé under arbeid i studioet i Bamako som han har hatt siden 50-tallet. Han forteller om fotograferingen, om kolonitiden og om flerkoneri. Vi møter også personer han tok bilder av da de var unge, som minnes de glade dagene. Historiene de forteller gir også et bilde av Malis kulturhistorie gjennom 40 år.

Bildene hans fokuserer ikke på fattigdom, men er skildringer av livsglade mennesker som fester og har det moro. Han sier at bildene hans handler om ungdom og lykke, ikke om fattigdom og barn som gråter.

Programmet handler ikke bare om kunstneren eller hans kunst, men også om en kultur reflektert gjennom kameraet, i et land som i dag er et av verdens fattigste.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Dolce Vita Africana
Produsert av Tigerlily Films Limited
Regi: Cosima Spender
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no