Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 24. november 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Thailand og Laos

Sterke inntrykk i Thailand og Laos

Ian Wrights reise starter i Thailands tett befolkede hovedstad Bangkok. På jakt etter et rimelig overnattingssted setter han kursen for Khao San Road som er berømt for sine mange billige hoteller, dog av og til med et rikt dyreliv - i sengene.

Khao San Road er et populært sted. Ian snakker med andre reisende og besøker en av gatens utallige moteforretninger.
Han oppdager også landets populære sport, thaiboksing, og er modig nok til å prøve selv, inntil det går opp for ham at de fleste guttene starter allerede som 11-åringer.

Fra Bangkok drar Ian østover til Surin for å overvære den årlige feiringen av elefantens styrke, før han fortsetter til Chiang Mai, som ligger i fjellene i det nordlige Thailand. Det er herfra alle trekkingsturene starter. Ian blir med på en tredagers tur hvor han møter flere turister enn fjellfolk.

Fransk påvirking i Laos
Fra trekkingen fortsetter Ian mot nordøst til Chiang Khong ved Mekong-floden som grenser til Laos, og i landsbyen Pakbeng får han det første glimt av livet i landsbyene og det lokale kjøkken. På markedet finner han blant annet ekorn, villkatt, duer og skilpadder. Ian er i ferd med å bli lei av å spise ris, og i Luang Prabang skeier han ut med fransk brød og croissanter. Han oppdager også mer om den franske kolonitidens innflytelse på det laotiske samfunn.

Bombet av amerikanerne
Fra Luang Prabang reiser Ian videre til Phonsavan i det sentrale Laos og møter minerådgivingsgruppen. Området ble fullstendig ødelagt av de to millioner tonn bomber som amerikanerne slapp over Laos under Vietnam-krigen.

Til slutt flyr han til hovedstaden Vientiane som ligger på grensen til Thailand, kun atskilt av Mekong-floden. Her møter han Ammata som tidligere var en hyppig gjest på Londons diskoteker, men som nå er kommet tilbake til Laos for å bli munk.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne.

I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53