Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. august 2005 kl 19.55 Gastronomi: Farlig mat - forbudt mat

Mat er ikke bare mat

Forbruket av hestekjøtt er på full fart nedover i Frankrike. Nå er det bare 25 hestekjøttbutikker igjen i Paris (Foto: Per Jordal, NRK)
Forbruket av hestekjøtt er på full fart nedover i Frankrike. Nå er det bare 25 hestekjøttbutikker igjen i Paris (Foto: Per Jordal, NRK)
Hva ligger bak forbud mot bestemte matvarer? Ulike land har forskjellige holdninger: I Kina spiser de hund, i Frankrike er det en lang rekke spesialbutikker for hestekjøtt og på Island spiser de gjæret hai.

I India er kukjøtt et tabu for hinduene, selv om det spises av både muslimer og kristne. I India er det mange hinduer som ikke spiser kjøtt i det hele tatt. I kveld snakker Henry Notaker med en indisk dame som i sin ungdom laget vegetarisk mat for Mahatma Gandhi.

Notaker går også til synagogen for å se hvor de opprinnelige forbudene mot svinekjøtt og skalldyr står skrevet, og etterpå følger han en jødisk husmor på handlerunde og hjem til kjøkkenet der det er to helt forskjellige serviser for mat med og uten melk.

Han prøver også å finne ut hva det var i heksegryta i Shakespeares Macbeth.

Om serien
NRKs matserie "Gastronomi" er en fabelaktig reise i matens verden og i matens historie. Programlederen Henry Notaker tar seerne med til keisertidens Kina, til fastfoodkulturens USA og til potetprester på den norske landsbygda. Han læres opp til å spise indisk mat med fingrene, får smake den ekte balsamicoeddiken i en kjeller i Modena, deltar i vinterblot på Island, inspiserer isproduksjonen på det stedet icecream sundae ble oppfunnet, snakker med en kokkepike som laget vegetarmat til Mahatma Gandhi, drøfter den norske kokkerevolusjonen med Paul Bocuse og serveres brennevin på et fransk apotek.

Sammen med regissør Per Jordal og fotograf Håvard Jenssen har Henry Notaker reist kloden rundt for å finne de rette situasjonene og de rette bildene til denne serien som tar historie på alvor, men samtidig holder en lett og underholdende stil. Programserien bygger på boka "Gastronomi – til bords med historien", som Henry Notaker ga ut i 1986 og som snart har solgt i 20 000 eksemplarer.

Notaker er en internasjonalt anerkjent ekspert på gamle kokebøker, og er blant annet blitt invitert til å holde forelesninger om europeisk mathistorie ved franske universiteter.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Henry Notaker
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78