Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. september 2008 kl 19.55 Tingenes tilstand

Mye fint i plast

Tingenes tilstand: Petter Schjerven (Foto: Ole Kaland)
Tingenes tilstand: Petter Schjerven (Foto: Ole Kaland)
Petter Schjerven tråler igjen landet på leting etter våre største samlere og samlinger. I dag besøker han folk som har en forkjærlighet for ting som er laget i plastikk, et stemoderlig behandlet materiale som kan være like vakkert – og mye mer praktisk – enn noe metall eller mineral.

I Kragerø møter vi en baker som har verdens aller største og eneste komplette samling av Playmo, på Grünerløkka stifter vi bekjentskap med designertoys, en røffere type leketøy som har slått an hos taggere og designere. Petter oppdager at en frisbee ikke alltid er en frisbee, og vi besøker kvinnen som har verdens desidert største samling bilder av Kristen Gislefoss – muligens med unntak av Kristen Gislefoss selv. Og om ikke dette skulle være nok: i kveldens program får du – for første gang på TV – se Petter Schjerven i badedrakt!

Om serien
Tingenes tilstand handler om folk som samler. Enten om det er på Barbiedukker, forgassere, Simpsonseffekter, musikkutgivelser fra 1979, spyposer, apachesykler eller legoklosser. I det første programmet tar programleder Petter Schjerven oss med tilbake til barndommen. Det er nemlig i barndommen mange begynner å bli samlere, og derfor har mange av eierne et nostalgisk forhold til samlingene sine.

Det er mange ulike grunner til at man samler og det er ulike teorier omkring temaet, men en ting kan man slå fast, har man ikke kunnskap om gjenstandene dummer man seg raskt ut som samler. Det er umulig å være samler uten å samle kunnskap om tingene, og derfor blir jakten på kunnskap like viktig som jakten på ting for samlerne, sier kulturhistorikerne. Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV (2008)
Prosjektleder: Christina Resk Rezar
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/901 08 954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no