Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. januar 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Både inn og ut i naturen

Huleforsker Stein-Erik Lauritzen og programleder Kari Toft (Foto: NRK)
Huleforsker Stein-Erik Lauritzen og programleder Kari Toft (Foto: NRK)
Programleder Kari Toft og huleforsker Stein-Erik Lauritzen tar seerne med langt inn i fjellet i Mo i Rana. Å gå inn i det fire kilometer lange nettverket av små og store ganger inne i Grønnligrotta er en uvirkelig opplevelse.

- Her ser du hvordan is og vann gjennom titusener av år har skapt et landskap som oppleves som en helt annen verden enn den utenfor grotteåpningen, forteller Kari Toft. Hun fikk oppleve hvor liten og alene en kan føle seg langt inne i fjellet i en trang grottegang når lykta slukker.

Ulykkesfugl
I skogen kan man treffe på en ekstremt hardfør fugl man i tidligere tider mente varslet ulykke. Det latinske navnet infaustus betyr også ulykkevarslende, men reporter Hanne Aass ble ikke så ulykkelig når hun fikk møte den tillitsfulle lavskrika. I stedet deler Hanne generøst matpakken sin med den vakre, ville fuglen. Det ender med at den setter seg på hodet hennes, og stikker av med hele nisten.

Eremittkrepsen, litt av en skrue
Ut i naturen skal også en tur ned i havet og kikke på en raring med et sinnrikt forsvarsverk. Eremittkrepsen, med sin spiralvridde, myke og nakne bakkropp, er en sårbar skapning uten beskyttende skall rundt seg. Det løser den imidlertid elegant ved å bli husokkupant.

Et nytt år betyr også en ny konkurranse om årets beste seervideo.

Egenprodusert fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programleder: Kari Toft
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83