Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. juli 2005 kl 19.30 Perspektiv: En mann forut for sin tid

Bjørnstjerne Bjørnson

Brikt Jensen og Perspektivs Solveig Helvik har besøkt Bjørnstjeren Bjørnsons hjem Aulestad (Foto: Leif Erik Bye, NRK)
Brikt Jensen og Perspektivs Solveig Helvik har besøkt Bjørnstjeren Bjørnsons hjem Aulestad (Foto: Leif Erik Bye, NRK)
Er unionsoppløsningen i 1905 overhodet tenkbar uten Bjørnstjerne Bjørnson? "Det er unionsmerket i vårt sinn jeg vil ha vekk, akkurat som fra vårt flagg", sa Bjørnson på folkemøter.

Bjørnsons hjem, Aulestad, er bevart slik det var på Bjørnsons tid. Perspektiv besøker Aulestad sammen med litteraturkjenneren og kulturformidleren Brikt Jensen.

Bjørnstjerne Bjørnson arbeidet utrettelig for å gjøre Norge til en selvstendig nasjon, både gjennom sin diktning og som samfunnsdebattant. Fra rundt 1860 og til sin død i 1910 var han en markant skikkelse i den norske samfunnsdebatten. Han var uten tvil datidens største kjendis.

I programmet møter vi nasjonsbyggeren Bjørnstjerne Bjørnson, han som også ble kalt Norges store såmann. Grunntanken i Bjørnsons liv var: "etter evne å oppdyrke, sivilisere sitt land". For etter hans syn var Norge ikke fullt utviklet som nasjon på 1800-tallet.

Aulestad
Det var på gården Aulestad i Gausdal Bjørnson fikk sitt hjem sammen med hustruen Karoline. Han kjøpte gården i 1875. Fra Aulestad hadde Bjørnson et fritt utsyn, og herfra fulgte han med i tidens brytninger gjennom diktning, avisartikler og som samfunnsdebattant. Artiklene hans kom på trykk i Dagbladet, Verdens Gang, lokalaviser og i store aviser og magasiner i Europa og Amerika.

Bjørnstjerne og Karoline var gjestfrie, og vennene kom gjerne på besøk til det vakre hjemmet i Gausdal, selv om det var langt dit.

Egenprodusert arkivbasert dokumentar fra Perspektiv-redaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Solveig Helvik, tlf: 23 04 92 69
Prosjektleder: Sissel Helle Birkelund, tlf: 23 04 91 32 / 99 59 77 83
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78