Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. oktober 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Skatter i naturen

Programleder Monika Blikås finner ekte vare i gullgraverleiren til Nils Peder Eriksen i Karasjok (Foto: Nils Arne Sæbø, NRK).
Programleder Monika Blikås finner ekte vare i gullgraverleiren til Nils Peder Eriksen i Karasjok (Foto: Nils Arne Sæbø, NRK).
Det sies at det fins gull overalt i indre Finnmark. Er det virkelig sant? Programleder Monika Blikås reiste til Karasjok og gullgraverleiren til Nils Peder Eriksen for å prøve lykken.

Dypt inne i Helligskogen gravde de ut leirholdig grus halvannen meter under jorda. Med de karakteristiske vaskepannene fikk de vasket grusen fri for leire og sand. Forsiktig ble de siste steinbitene skylt vekk. Og der – nederst i vaskepannen – der glitret det, glitret i gullkorn!

Gull som glimrer
Gull er et av de tyngste grunnstoffene våre, og derfor vil selv knøttsmå gullkorn synke til bunnen når vi rister i gullholdig grus. For å få ett gram gull, trenger vi nesten tusen små gullkorn – til en samlet verdi av 90 kroner. Så gulljakten får ikke bankboken til å svulme akkurat, men det gjør ingenting. Det er det å finne sitt eget gull som er morsomt. Og det er mer der det kommer fra.

Fjellrev i sekken
Fjellreven er trolig det mest truede pattedyret i norsk natur. Fjellreven har vært totalfredet i mer enn 75 år, men likevel blir det bare færre og færre av dem. Og nå er det sannsynligvis kun rundt 50 voksne fjellrever igjen i Norge. Kari Toft har fulgt en verditransport innover fjellet. Valper født av innfangede, ville fjellrever er alet opp og slippes nå løs i fjellet. Ut i naturen var med og bar fjellrever i ryggsekken tilbake til gamle, utdødde hiplasser på Dovrefjell.

Dyrebar møkk
Entomolog Stefan Olberg og reporter Hanne Aass skal grave i noe som for mange er gull verdt, nemlig kuruker og hestemøkk. Næringen i møkka er lett tilgjengelig fordi maten allerede er halvfordøyd, og akkurat det er det mange insekter som vet å benytte seg av. Neshornbillelarven er spesielt lett å oppdage, for med sine ti centimeter fra hode til hale er den like stor som en halv grillpølse.


Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programleder: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf; 815 65 900 info@nrk.no