Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. mai 2004 kl 22.30 Megafon - en verden av musikk

En norsk verdensstjerne

Mari Boine er en av Norges fremste artister innen verdensmusikk. (Foto: Leif Gjerstad, NRK)
Mari Boine er en av Norges fremste artister innen verdensmusikk. (Foto: Leif Gjerstad, NRK)
Mari Boine blir omtalt som verdensmusiker i utlandet, og hun er vår største internasjonale stjerne i denne sjangeren. I kveldens Megafon-dokumentar ser vi nærmere på verdensmusikken, og blir med Mari Boine til Finnmark og på turné lenger sør i Europa.

Musikk som krysser både geografiske og sjangermessige grenser, er blitt mer og mer populært, og verdensmusikk er blitt et etablert begrep. Men hva legger vi egentlig i verdensmusikk, og hvordan oppsto begrepet?

I dag blander særlig unge artister i større grad enn før musikk fra ulike kulturer. Er det bare en trend, eller handler det også om kulturell identitet og politisk kamp?

Musikk fra hele verden
Vi blir med Mari Boine hjem til Finnmark og Tromsø der hun sammen med samene kjemper for kulturell identitet. Vi følger henne også i turnélivet i Tyskland og Sveits.

I tillegg besøker vi Peter Gabriels Real World-studio i England, og den samiske spellemannsprisvinneren Niko Valkeapää. Vi møter også Natacha Atlas, som henter inspirasjon fra mange verdenshjørner i sin musikk.

I morgen kan du se konsertopptak med Mari Boine fra Rockefeller i Oslo fra februar i år.

Om serien
Gjennom seks dokumentarer og tre konserter blir vi bedre kjent med norske musikere og ulike sjangre. Først ut var en dokumentar om bluesen og Vidar Busk, og konsertopptak med samme artist. Så blir vi nærmere kjent med verdensmusikk og Mari Boine og middelaldermusikk og Trio Mediæval både i dokumentarform og på scenen.

I tillegg sendes dokumentarer om samtidsmusikk og Christian Eggen, folkemusikk og Susanne Lundeng, og til slutt en dokumentar om de rocka folkemusikerne i Gåte.

Egenproduksjon
Regi: Steffan Strandberg
Research/Intervju: Leif Gjerstad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer