Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. mars 2000 kl 22.00 Dok22: Bestilte spørsmål - bestilte svar

Dok22: Bestilte spørsmål - bestilte svar


NRK1 mandag 20. mars kl 22.00
Dok22: Bestilte spørsmål - bestilte svar

Meningsmålinger uten mening

Kveldens kanadiske dokumentarprogram bekrefter det man lenge har påstått, nemlig at meningsmålinger kan gjøres totalt meningsløse, hvis man stiller dumme nok spørsmål! Og sannelig mener vi mye rart for tiden. En rekke firmaer livnærer seg til dels meget godt på meningsmålinger i folkedypet.

At slike målinger ikke alltid er til å stole på får vi tindrende klare eksempler på i kveldens prisbelønte program. Her har for eksempel programskaperne gjort en opinionsundersøkelse omkring den nokså høyrøstede senator Wally Hinkle. Sterke svar kom massivt inn fra New York og Toronto: Den snakkesalige senator burde snart lære seg til å holde kjeft!

Nå var det en spesiell hake ved denne senatoren; han har aldri eksistert! Et annet eksempel på meninger utenfor enhver fornuft: Hva er din oppfatning om den nye pepperbelagte sjokoladedesserten? Jo da, hikstende etter kruttsterke smaksprøver snakket man med begeistring om desserten, mens man skylte ned elendigheten med brusende soda tilsatt betydelige mengder tabasko.

For øvrig, hva er din mening om tv-kjendis Knowlton Nash? I Canada er Nash forholdsvis godt kjent som en hyggelig, mannlig reporter. I New York er han totalt ukjent. Likevel var folkemeningen ganske massiv, og den gav full honnør til Knowlton Nash. Det var til og med noen som syntes at Nash var kontinentets vakreste kvinnelige programleder.

At meningsmålinger kan manipuleres, er kjent, og fenomenet er under stadig diskusjon i bransjen. I USA og Canada synes imidlertid bransjen å være underlagt jungelens lov. Hvem som helst kan starte sitt eget gallupfirma, og hvem som helst kan jukse så mye de orker uten å bli straffet.

NRK1 mandag kl 22.00

Billedtekst:
Kveldens dokumentar viser at folk er villig til å mene hva som helst, også om ikke-eksisterende fenomener.

Kanadisk dokumentar. Originaltittel: Ask Silly Question. Produsent: John Kastner.
Fjernsynsets informasjonsavdeling: tlf. 23 04 78 46