Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. april 2000 kl 21.55 Dok22: De hemmelige ord - en film om Tomasevangeliet

Dok22: De hemmelige ord - en film om Tom


Påsken 2000

NRK1 mandag 17. april kl 21.55
Dok22: De hemmelige ord - en film om Tomasevangeliet

Gåten om det forsvunne evangeliet

I 1945 fant noen bønder en stor forseglet krukke i en grotte ved Nag Hammadi i det sørlige Egypt. Krukken inneholdt 13 papyrushåndskrifter fra oldtiden skrevet på det gamle egyptiske og det første kristne språket, koptisk. Professor og dr.theol. Søren Giversen ved Universitetet i Århus, har brukt mesteparten av sitt liv på å utforske og sikre det sensasjonelle funnet. En av skriftene viste seg nemlig å være det forsvunne Tomasevangeliet, som kirken hadde fordømt gjennom århundreder.

Skriftene ble omhyggelig bevoktet av de egyptiske myndigheter i det koptiske museum i Kairo. På grunn av Suez-krisen hadde amerikanske og britiske arkeologer og teologer ingen mulighet til å undersøke håndskriftene. Det var tilfeldigvis den unge, danske teologen Søren Giversen som ble den første vestlige forsker som fikk anledning til å studere det største funn av kristne koptiske skrifter noensinne i 1957. Dette var etter oppfordring fra hans lærer i kirkehistorie, professor Hal Koch

Tomasevangeliet inneholder Jesusord som er skrevet ned angivelig av apostelen Tomas. Det forteller ingenting om Jesu liv og gjerninger. Det er ikke skrevet noe om mirakler, korsfestelse, oppstandelse og dommedag, nattverd og dåp. Der er heller ikke noen ord om Jesus som Messias eller Kristus.

Ekte Jesusord
Søren Giversen er en av de forskerne som har viet sitt liv til å løse gåten om det forsvunne evangeliet. - Da jeg begynte å lese hva som egentlig stod der, kan jeg tydelig huske hvordan jeg fikk frysninger på ryggen. Dette er de hemmelige ord som den levende Jesus talte, og som Didymos Judas Tomas skrev ned. Siden har det ikke vært en dag i hele mitt liv hvor jeg ikke har arbeidet med teksten på en eller annen måte, forteller Søren Giversen.

Men er dette virkelig originale kilder som inneholder ekte Jesusord? - Svaret på spørsmålet tvinger oss til å revurdere vårt bilde av den tidlige kristendom, av Jesu lære og av de første menneskene som fulgte ham og hvordan vi analyserer og tyder kristendommen i dag, sier Søren Giversen.

Programmet er tatt opp i Egypt, der Søren Giversen forteller sin egen historie og formidler resultatene av sin mangeårige forskning av Tomasevangeliet og den tidlige kristendom. Bildene er vesentlig hentet fra hverdagslivet i Egypt. Forskeren avslutter med et personlig vitnesbyrd om hva evangeliet har betydd for ham, ikke bare vitenskapelig, men også personlig.

NRK1 mandag kl 21.55

Bilde (elektronisk på pressetjenestens web-sider)
Det forsvunne Tomasevangeliet ble funnet i en grotte ved Nag Hammadi i det sørlige Egypt i 1945.

Dansk dokumentar fra TV2
Ved Anne Hjort og Lone Alstrup
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 230481231