Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. august 2009 kl 23.00 Dokusommer: En rå oljevirkelighet

Olje – ikke som smurt

Dokumentar: Tom og forlatt – skrekkscenariet er innen rekkevidde. (Foto: Telepool GmbH)
Dokumentar: Tom og forlatt – skrekkscenariet er innen rekkevidde. (Foto: Telepool GmbH)
Det er en rå virkelighet som tegnes opp i denne tyske dokumentaren om vår avhengighet av olje. Når denne livsviktige ressursen tar slutt, hva da? Programmet forespeiler dyptgripende forandringer med den knappheten på olje som vil inntre bare i løpet av de neste 20 årene.

Dokumentaren om vår viktigste ikke-fornybare naturressurs viser på en innsiktsfull måte hvordan vi nå suger Jorden tom for olje. Programmet forteller også på en balansert måte at man ikke nødvendigvis behøver å være medlem av en sammensvergelse for å se en forbindelse mellom USAs interesser i Midt-Østen og en varslet oljekrise.

Bunnen av tønna
Verdens fremste eksperter på olje-spørsmål gir sitt syn på saken, blant dem Statoils konsulent Colin Campbell. Den kjente oljegeologen står bak studiene "The Coming Oil Crisis" og "The End of Cheap Oil". I likhet med Robert E. Ebel, leder av senter for strategiske og internasjonale studier (CSIS) i Washington DC, og Luis E. Giusti, direktør for Royal Dutch Shell, gjør Campbell det klart at bunnen av oljetønna snart kan være nådd.

Alternativ energi
At en energikrise er under rask oppseiling, gjør verdens største multinasjonale selskaper og ledende forskningssentre regning med. De er derfor på desperat leting etter alternative former for energiproduksjon. I dokumentaren peker de på et bredt spekter av mulige løsninger på en krise.

I løpet av sendingen sveiper vi innom en rekke steder med tilknytning verdens oljeproduksjon – blant dem Texas, Kuwait, Caracas, California og Baku.

Sendt tidligere.

Tysk dokumentar (2007)
Originaltittel: A Crude Awakening - The Oil Crash
Produsert av: Telepool GmbH
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no