Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 28. desember 2009 kl 19.55 Jane Eyre

Lidenskapelig "Jane Eyre"

Jane Eyre (Ruth Wilson) og Edward Fairfax Rochester (Toby Stephens). (Foto: BBC)
Jane Eyre (Ruth Wilson) og Edward Fairfax Rochester (Toby Stephens). (Foto: BBC)
BBC har dette storslåtte historiske dramaet som har mottatt strålende kritikker. Serien byr på dramatikk, intriger og kjærlighet. Historien er basert på Charlotte Brontës mesterverk fra 1847, og er i fire deler. "Jane Eyre" ble sendt på NRK1 første gang i november 2007.

BBC har produsert en ny og lidenskapelig versjon av klassikeren "Jane Eyre". Historien om den foreldreløse pikens traumatiske oppvekst, voksende selvstendighet og problematiske kjærlighetsforhold til godseieren Edward Rochester, er kjent og kjær for mange. Charlotte Brontës roman, som er et sentralt dokument i kvinnefrigjøringens historie, har vært et yndet tema for mang en regissør.

I rollen som Jane Eyre møter vi Ruth Wilson som var nyutdannet fra teaterskolen da hun ble tilbudt rollen som en av verdenslitteraturens store kvinneskikkelser. Hennes motspiller er den mer rutinerte Toby Stephens, kjent blant annet fra "Pride & Prejudice" og James Bond-filmen "Die another Day".

Begge hovedrolleinnehaverne er blitt berømmet i britisk og amerikansk presse for sin innsats i serien.

Trist oppvekst
Jane vokser opp hos sin velstående, men iskalde tante, Mrs. Reed. Tanten neglisjerer fullstendig den lille jenta, og retter all sin oppmerksomhet mot sine tre bortskjemte barn. Heller ikke hos sine to kusiner og fetter opplever Jane annet enn avvisning.

Jane rømmer inn i en fantasiverden, men den triste virkeligheten innhenter henne. Bare ti år gammel blir hun sendt av gårde til den strenge kostskolen Lowood School. Jane vantrives, men hun er en flittig og flink elev.

Thornfield Hall
Endelig, da hun er 19 år, kan hun dra ut i verden og legge de mørke minnene bak seg. Hun får jobb som guvernante på det enorme godset Thornfield Hall, som eies av den gåtefulle Mr. Edward Rochester.

De dystre gangene i Thornfield bærer på store hemmeligheter, og Jane føler seg stadig overvåket av en kvinne i tjenerstaben, Grace Pool.

En natt oppdager Jane at det brenner i Rochesters soverom, og godseierens liv er i fare. Klarer hun å vekke ham i tide? Hvem står bak brannen?

Programmet er sendt tidligere

Produsert av BBC (2006)
Originaltittel: Jane Eyre
I rollene: Ruth Wilson (Jane Eyre), Toby Stephens (Edward Rochester), Georgie Henley (unge Jane Eyre), Francesca Annis (Blanche Ingram), Lorraine Ashbourne (Mrs Fairfax), Pam Ferris (Grace Pool), Tara Fitzgerald (Mrs Reed) og Aidan McArdle (John Ashton).
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no