Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. november 2002 kl 20.25 Tore på sporet

Mark Knopfler hos Tore

Natzweiller i Frankrike er første stopp når Tore Strømøy, Håkon Jørstad og Kristian Ottosen drar for å finne ut hva som skjedde med Håkons bestefar. (Foto: NRK)
Natzweiller i Frankrike er første stopp når Tore Strømøy, Håkon Jørstad og Kristian Ottosen drar for å finne ut hva som skjedde med Håkons bestefar. (Foto: NRK)
Se superstjernen Mark Knopfler som du aldri før har sett ham! I kveldens ”Tore på sporet” forteller Knopfler om sin fortid som journalist, og vi får høre unike opptak fra hans første opptreden som 17-åring. Vi får også bli med bergenseren Håkon Jørstad når han prøver å finne ut hva som skjedde med farfaren han aldri har møtt.

Mark Knopfler blir tatt med på en skikkelig rundtur i sin egen historie når han gjester ”Tore på sporet” i kveld. Vi får blant annet høre om oppveksten i Glasgow, ungdomstiden i Newcastle og hans første opptreden.

Hva skjedde med farfar?
Spenning av en annen art blir det når Håkon Jørstad fra Bergen reiser til Frankrike og Tyskland for å prøve å finne ut hva som skjedde med farfaren, motstandsmannen Erling Jørstad. Han var en av mange nordmenn som ga sitt liv for Norge.

Som guide under reisen er Kristian Ottosen som i likhet med Håkon Jørstads bestefar var motstandsmann under krigen. Han ble arrestert av Gestapo og sendt som Nacht und Nebel- fange til Sachsenhausen og deretter Natzweiler, Dachau, Ottobrunn og Vaihingen. I siste liten ble han og andre døende medfanger reddet av Folke Bernadotte og de hvite bussene. I dag er Ottosen knyttet til Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz som hvert år sender norske elever til utryddelsesleiren for å spre kunnskaper om grusomhetene som skjedde der under krigen.

Vi får også stifte bekjentskap med en søskenflokk fra Langfjordnes i Finnmark som er på leting etter sin storebror. Før faren døde fortalte han at han hadde en sønn før han giftet seg. Nå vil søsknene gjerne vite hva som skjedde med broren.

NRK Trøndelag
Programleder: Tore på sporet
Prosjektleder: Henning Skjæret, mobil 95031931
Pressekontakt: Erik Bull, mobil 99599760