Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 8. juli 2010 kl 20.00 Tilbake til 70-tallet

Kongebursdag og oljekrise

Liv Ullmann var en av Hollywoods store stjerner i 1973. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Liv Ullmann var en av Hollywoods store stjerner i 1973. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Dette var året da Anders Langes Parti ble stiftet, nyfeministene møttes og kongen tok trikken. Velkommen tilbake til 1973.

Kveldens gjester er Liv Ullmann, Lasse Efskind og Geir Helljesen. En trio som på tre ulike måter satte sitt preg på akkurat dette året.

Hollywood-stjerne
Man skulle nesten tro at skøyteesset Lasse Efskind samlet på verdensrekorder dette året. Og heltestatusen i skøytemiljøet var stor helt til han ga ut skøyteboka "Trylleringen". Geir Helljesen gjorde seg bemerket som politisk reporter i Dagsrevyen, mens Liv Ullmann var en av Hollywoods største stjerner på dette tidspunktet.

I tillegg blir det et tilbakeblikk på den store oljekrisen, kong Olavs 70-årsdag og Lillehammer-saken der den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki ble skutt ned og drept.

Vi fikk en ny arveprins, og nyfeministene satte frem krav om selvbestemt abort. I politikken fikk vi forløperen til Fremskrittspartiet gjennom stiftelsen av Anders Langes Parti. Chile opplevde militærkupp, og i USA begynte Watergateskandalen å rulle.

Spennende tilbakeblikk
Gjennom 10 programmer reiser vi tilbake til 1970-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1970 til 1979. I hvert program møter vi tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året, enten i politikken, kulturlivet, musikken eller sportsverdenen.

Blant gjestene i serien finner vi Carl I. Hagen, som debuterte på Stortinget i 1974. I 1975 kommer den kvinnepolitiske komedien Hustruer, hvor Anne Marie Ottersen spiller rollen som Mie. Videre utover i tiåret blir det mimring med både Grete Waitz, Gro Harlem Brundtland og Mattis Hætta.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2008)
Intervjuer: Harald Reitan
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontaktadresse for press: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no