Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. april 1999 kl 19.35 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)


NRK1 tirsdag 27. april kl 19.35
Antikviteter & snurrepiperier (6:8)

Porselensfigurer og kramsfugl

I kveld har Ellen Ørnes blant annet tatt for seg to sjeldne porselensfigurer, modellert av Brynjulf Bergslien rundt 1880. I kjøkkenkroken skal det lages kramsfugl.
Porselensfigurene forestiller en jente fra Voss og en gutt fra Sogn, og har en verdi på mellom fire og fem tusen kroner stykket.
I kjøkkenkroken hos Gerd Wicklund-Hansen og Frode Aga står kramsfugl på menyen. Det er betegnelsen på blant annet trost og stær, og det er trost som er råvarene når de to i kveld prøver seg på denne gamle matretten.

Veteranbil og visesang
I veteranbilgarasjen har Martha Strømblad parkert sitt vidunder av en toseter Chevrolet Corvette fra 1959. Bilen er importert fra Canada og er i tilnærmet originalstand med åttesylindret motor og automatgir.
Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik framfører blant annet \"Dølavise\", som er skrevet av presten og dikteren Ivar Mortensson Egnund (1857- 1934).

Kramsfugl
6 stk pr person
Vann
Melk
? ts knuste einebær
Saus
Kraft fra kokelaken
Hvetemel
Smør
Salt og pepper
Krydder etter smak
Litt rømme

Fuglene flåes, dvs. at hele fjærdrakten vrenges fra halsen mot bena. Innmaten tas ut. Ta vare på hjerte og lever. Fuglene vaskes, bindes opp, det vil si at lår og vinger bindes med hyssing til kroppen. Fuglene stekes hurtig på varm stekepanne med litt forvarmet smør.
Fuglene legges i en gryte, overhelles med halvparten vann og melk til de er dekket. Ha i de knuste einebærene. Kokes i ca. halvannen time. Når fuglene er møre, tas de opp. Lag en saus av kokekraften som siles. Hell på jevning av mel og smør. Smak til med krydder og ha på litt rømme. Pisk sausen godt. Serveres med rosenkål og kokte poteter.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde
Ellen Ørnes har flere artige ting å vise fram i antikvitetskroken sin. Her med programleder Kjell Fuglehaug. (Foto: Truls Løtvedt)

Egenprodusert underholdning - NRK Hordaland
Prosjektleder Ole-Bjørn Kringstad
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83