Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. november 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)


NRK1 søndag 26. november kl 18.30
Newton

Ny frihet for kua

Nå kan kyr melkes når de selv vil - og det skjer helautomatisk. Melk og f"r står på agendaen i kveldens Newton, som blant annet er på besøk på Tine meierier.

Newton besøker et fjøs der kyrne trives med at de kan melkes når de vil. Faktisk gjør den nye friheten at de gir mer melk enn før.

Ellers i kveld blir vi med Ole på Tine meierier for å finne ut hvordan surmelk blir produsert. Er det den samme prosessen som foregår når vi lar h-melk stå for lenge i kjøleskapet?

Fullverdig kost for kuer
I serien om nordiske vitenskapsmenn møter vi finnen Artturi Ilmari Virtanen, som fant ut hvordan høy kan oppbevares over vinteren og fremdeles være fullverdig kost for kyrne. På en humoristisk måte følger vi ham gjennom mange nederlag før han endelig lykkes.

Artturi Virtanen ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1945.

Er kua sterkere enn hesten?
Også Felix befatter seg med kyr denne gang. I sin iver etter å påstå at hans teorier er de rette, prøver han i dag å bevise at en ku både er sterkere og smartere enn en hest, fordi den er full av sunn melk! Derfor burde en ku være bedre egnet til å ri på enn en hest. Men stemmer dette?

NRK1 søndag kl 18.30

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder og forteller: Ole André Sivertsen
Prosjektleder: Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)