Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 12. oktober 2008 kl 19.30 Tingenes tilstand

Det perfekte hjem

Tingenes tilstand: Petter Schjerven får servert aspikmiddag på den flotteste emalje, her med samler Karianne Bjellås Gilje. (Foto: Teddy TV)
Tingenes tilstand: Petter Schjerven får servert aspikmiddag på den flotteste emalje, her med samler Karianne Bjellås Gilje. (Foto: Teddy TV)
Petter Schjerven jakter på landets største samlinger og samlerne bak dem. For mange er samlingen det som gjør hjemmet perfekt, og ikke få samler på ting som er laget spesielt til hjemmet.

Petter møter en svenske med hyllene fulle av vakre støvsugere, og dekker middagsbordet sammen med en samler som har skapene fulle av norsk emalje. Han besøker også en mann som har flere TV-spill enn en mellomstor stat full av tenåringer. Petter slår et slag for containerslang, Erling Dokk Holm forteller om hva du må gjøre for å lykkes som boligeier og vi møter en kvinne fra Halden i det hun innlemmer det nitti-andre-tusen-fem-hundre-og-nitti-sjuende eksemplaret i sin svært velstrukturerte serviettsamling.

Om serien
Tingenes tilstand handler om folk som samler. Enten det er på barbiedukker, forgassere, Simpsons-effekter, musikkutgivelser fra 1979, spyposer, apachesykler eller legoklosser.
Det er mange ulike grunner til at man samler og det er ulike teorier omkring temaet. Men en ting kan man slå fast: Har man ikke kunnskap om gjenstandene dummer man seg raskt ut som samler. Derfor blir jakten på kunnskap om tingene like viktig som jakten på tingene, sier kulturhistorikerne. Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV (2008)
Prosjektleder: Christina Resk Rezar
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/901 08 954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no