Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. desember 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: Mesterlig mangfold - et portrett av Peter Wessel Zapffe

Fakta på lørdag: Mesterlig mangfold - et


NRK1 lørdag 18. desember kl 22.15
Fakta på lørdag: Peter Wessel Zapffe

Mesterlig mangfold

Noen så på ham som tusenkunstner. For andre var han en dypsindig filosof. Et hverdagsmenneske med sprudlende innfall og en tenker som stiller oss overfor det store spørsmål om meningen med livet. I dag ville fjellklatreren, humoristen, forfatteren, tegneren, fotografen, men først og fremst filosofen Peter Wessel Zapffe ha fylt 100 år.
Hans liv og virke gjennom 90 år forteller om en sprudlende tusenkunstner i nær kontakt med naturen og i stadig søken etter det meningsfulle liv.
Hele sitt liv tumlet Peter Wessel Zapffe med de store eksistensielle problem. Etter en vanskelig barndom i Tromsø dro han til Oslo for å studere juss. Legendarisk er hans eksamensbesvarelser på vers. Men han ga opp sitt arbeid som sakfører og gav seg i vei med litteraturstudier. Det hele endte med doktoravhandlingen \"Om det tragiske\", som ble en bestseller. Nå oversettes denne til tysk, og filosofene regner med stor oppmerksomhet rundt den ute i Europa. Mange våger påstanden om at Peter Wessel Zapffe vil få en plass blant dette århundrets store filosofer.
Man skal ikke ha lest mange linjer av Zapffe før man merker at han filosoferer med storslegga. Han var den store pessimisten i norsk filosofi. Han er overbevist pessimist i sitt syn på menneskets situasjon i kosmos. Mennesket er overutrustet som art her på jorden, og dette er årsaken til de store menneskelige katastrofer og tragedier.
Men det er en sterk pessimist vi møter - en som ikke har gitt opp. For mennesket, sier Zapffe, er utrustet med tusen talenter. Og han tok dem selv i bruk - fjellklatring og naturopplevelser, tegning og fotografering, musikk og den ramsalte humor.
I kveldens Fakta på lørdag møter vi mange av dem som stod Zapffe nær; hans egen hustru, filosofer og humorister, bønder og ferjemenn. De forteller alle om en mangfoldighetens mester og et helt enestående medmenneske, som levde sitt liv med full konsekvens helt til det siste.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Filosofen Peter Wessel Zapffe ville ha fylt 100 år i dag. Bildet er hentet fra Jørgen Haaves biografi om Wessel Zapffe, \"Naken under kosmos\".

Mange mener at Peter Wessel Zapffe vil få en plass blant dette århundrets store filosofer. (Foto: Berit Zapffe).

Egenprodusert dokumentar
Ved Sverre Krüger, tlf. 74096501 (priv.), 73881725 (NRK Sør-Trøndelag),
mobil: 95047279, faks. 74096502


Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123