Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 mandag 26. november 2007 kl 09.30 Ukas P2-artist: Gisela May

Gisela May

Propagandaplakat, Pedagog og Skuespiller
– Gisela May passer i alle kategorier.


Gisela May er kjent som en av de mest betydningsfulle tolkerne av sanger av den tyske dramatikeren Bertolt Brecht. Som Øst –Tysklands kulturelle gallionsfigur har hun reist verden rundt med sangene til Bertolt Brecht og Kurt Weill, og ble av mange stemplet som en politisk sanger.

Es heißt nicht "Gisela May" - es heißt "Die May"! Das ist uns ein Begriff, der Begriff des politischen Liedes und Chansons, wie er für uns einmalig ist.
"Det heter ikke Gisela May – det heter Die May, "Dén May"! Det er et begrep, selve begrepet for politiske sanger og chansons som for oss er helt enestående. Det sa den tyske komponisten Paul Dessau om Ukas P2-artist.
På det repertoiret står også sanger av Kästner og Heine, den tyske essayisten, satirikeren og tekstforfatteren Kurt Tucholsky. Og sanger av den belgiske Jaques Brel.

Fra Hello Dolly til Mutter Courage
Den syngende skuespillerinnen fra det tidligere DDR er en artist i ordets rette forstand, og på hennes merittliste står klassisk teater, komedier og musikaler.
I tretti år var Gisela May ansatt ved Berliner Ensemble, som var Bertolt Brecht og Helene Weigels eget teater i Øst-Berlin. Men etter gjenforeningen av Øst – og Vest-Tyskland ble hun oppsagt. Tryggheten skuespillerne og teaterne hadde hatt i DDR tok slutt med den nye tid. Sekstiåtte år gammel startet en ny tid for henne, som frilanser.
Den syngende skuespilleren står fortsatt på scenen, 83 år gammel. Still øret inn på tysk, og bli med til Berlin!

Programleder Linn Bølstad.

"Ukas P2-artist" NRK P2
Mandag 26. november - fredag 30. november
Hver dag kl. 09.30 - 10.00, reprise kl. 19.00.