Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. juli 2004 kl 22.30 Mon tro

Flyktning fra Kongo

Crispin Zakwirwa Kashale organiserer et kristent felleskap hjemme på Fetsund. (Foto Torbjørn Morvik, NRK)
Crispin Zakwirwa Kashale organiserer et kristent felleskap hjemme på Fetsund. (Foto Torbjørn Morvik, NRK)
Crispin Zakwirwa Kashale tilhørte det politiske toppsjiktet i Kongo. Så falt han i unåde, og forkledd som kvinne flyktet han fra landet. Gjennom FN kom Crispin til Norge i januar 2000. Nå kjører han lastebil for Posten.

- Jeg måtte legge mitt tidligere liv bak meg da jeg kom til Norge, sier Crispin.
- Jeg var ordfører i en storby i Kongo, og hadde livvakter, kokk og gartner. I Norge måtte han begynne helt på nytt. - Nøkkelen til integrasjon i samfunnet ligger i å beherske språket, mener Crispin, som abonnerer på lokalavisa i Fetsund og leser høyt fra den for å lære seg norsk.

Mens NRK nylig gjorde opptak til programmet, brøt det på ny ut krig i Kongo, og familiens hus ble truffet av en bombe. – Det gjør vondt å tenke på det som skjer i Kongo, sier Crispin, som hele tiden bekymrer seg for hvordan situasjonen utvikler seg.

Hjelp fra Gud
- I Norge finnes det et kontor for nesten alle problemer, men i Kongo har vi bare Gud til å hjelpe oss. Derfor blir troen også sterkere, sier Crispin Zakwirwa Kashale. Han er pinsevenn, og er nå i ferd med å organisere et eget kristent felleskap i Salem i Fetsund for folk som snakker zwahili.

Om serien
Noen ganger stilles vi overfor så store utfordringer at vi må vurdere på nytt hvordan vi vil leve. En krise kan bety katastrofe eller det kan gi helt nye muligheter.

I NRKs nye livssynserie møter vi seks personer som på hver sin måte har endret kurs. De har funnet fram til glemt livsglede, nye svar eller rett og slett seg selv.

Egenprodusert livssynprogram
Programleder Hilde Skaugrud
Prosjektleder Marion Klaseie
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53/907 75 758