Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. mars 2006 kl 20.15 Konger for Norge: Den nye generasjonen

De unge snakker

Anne Grosvold møtte kronprins Haakon på Slottet til et fortrolig intervju. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Anne Grosvold møtte kronprins Haakon på Slottet til et fortrolig intervju. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I det siste programmet i serien "Konger for Norge", er det de yngste i familien det dreier seg om. Kronprins Haakons og prinsesse Märtha Louises barndom og tenåringstid – og deres senere valg av ektefeller, står i sentrum.

Prinsesse Märtha Louise ble den i kongefamilien som ble trukket inn i en skandale for første gang. Hun ble stevnet som vitne i skilsmissesaken mellom ridetreneren og hans kone. Kong Harald grep inn, og datteren slapp å vitne. Hun reiste så hjem til Norge fra England og valgte en utradisjonell utdannelse, nemlig fysioterapi.

Endelig voksne
I programmet får vi et tilbakeblikk på kronprinsens studietid, da han møtte sin tilkommende og alt oppstyret rundt valget av livsledsager.

En tronfølgers valg av ektefelle vekker som regel debatt. Slik hadde det vært, og slik ble det også da det ble kjent at kronprins Haakon hadde valgt en enslig mor som sin fremtidige kronprinsesse. Levenet brøt løs, og denne gang var mediene mer pågående enn noen gang. I inn og utland ble Mette-Marits fortid endevendt og kommentert.

Bryllupet stilnet kritikken. Biskopens tale til brudeparet, parets valg av musikk og kjærligheten som lyste av de to, rørte alle. Ikke lenge etter kunngjorde Märtha sin forlovelse med Ari Behn. Igjen kom det kritikk, men det vakre bryllupet dempet på ny kritikken.

Sterk støtte
I programmet forteller kronprins Haakon om den sterke støtten fra foreldrene. Da det stormet som verst, stod kongeparet trofast ved sine barn, og folket kunne registrere et usedvanlig tett samhold i familien. Kongen forteller at det aldri var tvil i hans eller dronningens sinn om at kronprinsen hadde funnet en riktig, og verdig livsledsager.

Om serien
Historien om Norges kongehus utspiller seg gjennom elleve programmer.

Serien Konger for Norge starter novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, og tar oss med frem til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket.

Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41