Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 2. august 2002 kl 19.30 SommerDag: I Haugesund med Gunnar Andersen

Sommerens siste SommerDag

Dag Lindebjerg, Heidi Nedrebø og Gunnar Andersen på den lille øya Røvær. (Foto: Terje Dale, NRK)
Dag Lindebjerg, Heidi Nedrebø og Gunnar Andersen på den lille øya Røvær. (Foto: Terje Dale, NRK)
Mange kjenner nok igjen Gunnar Andersen fra 3 Busserulls, eller som entertainer og programleder i fjernsynet. Nå mønstrer han på som årets siste matros i SommerDag, og følger Dag Lindebjerg på ferden fra Kopervik til den lille øyen Røvær.

Gunnar Andersen ble med i gruppen 3 Busserulls på slutten av 70-tallet. I løpet av tretten år ga de ut hele fjorten plater, og hadde stor suksess med slagere som ”Plommer i Hardanger” og ”16 da’r på plattform”. På 90-tallet var Gunnar programleder i flere tv-programmer, og han har også lenge vært aktiv revymann.

Ekte haugesunder
Dag Lindebjerg finner sin nye matros spillende og syngende på kaien i Kopervik. Derfra går turen til Avaldsnes, og et besøk på Harald Hårfagres gård. Marit Synnøve Vea stiller vel forberedt til besøket av de to sjøulkene, og byr på vikingkost. Det finnes flere severdigheter på Avaldsnes, og Olavskirken er en av dem. Her står bautaen ”Jomfru Marias synål”, som lener seg mot kirkens nordvegg. Det sies at dommedag kommer når steinen berører kirkeveggen.

Etter vakre Avaldsnes går ferden mot ”sildabyen” Haugesund, og hva kan passe bedre på menyen da, enn nettopp sild? Gunnar er en ekte haugesunder, men er ikke så opptatt av fisk. Desserten Dronning Maud-pudding er Haugesunds nasjonalrett, mener han. Sildeby eller ikke, nå er det rett før Sildajazzen setter i gang, og Dag og Gunnar får en forsmak på den musikalske menyen ved Bytunets Antikvariske Jazzensemble.

SommerDags store finale blir den lille øya Røvær. Nok en gang får Lindy en strabasiøs tur over åpent hav, men matros Gunnar tar det med ro og stoler på kapteinen. Vel framme blir reisefølget ønsket velkommen av Heidi Nedrebø. Hun viser dem rundt på den lille øya, som kun har hundre fastboende. Allikevel er der mye aktivitet, og Heidi forteller at samholdet er sterkt.

Geir Halleland og Tore Handeland har også tatt seg frem til Røvær, og sammen med Gunnar spiller de opp på kaien.

Om serien
Andreas Lunnan (”Rundt neste sving”), Tore Skoglund (”Mellom bakkar og berg”) og Dag Lindebjerg (”SommerDag”) skal hver for seg legge ut på sine årlige sommerturer for å glede seerne med programmer fra vårt vakre land.

Årets SommerDag-serie går i seks uker sommeren igjennom. Denne sommeren blir kjentfolk som Kari Traa, Per Inge Torkelsen, Eldar Vågan, Britt Synnøve Johansen, Lynni Treekrem og Gunnar Andersen å treffe blant matrosene.

Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg
Produsent: Terje Dale
Produksjonsleder: Magnhild Stiegler
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 78 53

Bilder
1 Dag Lindebjerg, Heidi Nedrebø og Gunnar Andersen på den lille øya Røvær. (Foto: Terje Dale, NRK)
2 Busserulls-guttene Geir Halleland, Tore Handeland og Gunnar Andersen (Foto: Terje Dale, NRK)
3 Dag Lindebjerg spiser en kjent rett fra Vestlandet, komle. (Foto: Terje Dale, NRK)
4 Tore Handeland, Dag Lindebjerg, Gunnar Andersen og Geir Halleland underholder røværingene (Foto: Terje Dale, NRK)