Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. juni 2012 kl 21.45 Ludvig den 15. - Konge mellom lys og mørke

Følsom regent


Vi befinner oss i Versailles, den storslåtte eiendommen som ble reist av Solkongen, Ludvig den 14. Nå er det hans oldebarn, kong Ludvig den 15. som bor her. Hoffet lever som i en boble, mens samfunnet utenfor går mot store endringer.

Dette franske dokudramaet følger Ludvig fra han som liten gutt blir kronet til konge helt til han dør i 1774.

Ludvig er en ekstremt følsom mann. Selv om han høster ære og berømmelse i slaget mot engelskmennene i 1744 ved Fontenoy, føler han ofte oppgaven som Frankrikes hersker for stor. Han har sterke rådgivere, men står han maktesløs overfor motsetningene som hersker innenfor religiøse retninger, og parlamentene som motsetter seg alle kongens forslag om lovendringer. Samtidig er folkets gryende misnøye en realitet.

På det verste trekker han seg inn i seg selv, han er dypt religiøs, men har også en voldsom appetitt på kvinner og sex. Dronningen, som føder 10 barn på 10 år, orker ikke mer, og stenger døren til sovekammeret sitt. Blant kongens elskerinner er Madame de Pompadour og Madame Dubarry, som begge har stor innflytelse på styre og stell.

På Versailles lever hoffet som i en boble, ingen verken bryr seg eller vet helt hva som foregår utenfor. Opplysningstiden, der intellektuelle stiller spørsmålstegn blant annet ved kongen og hans regjering, gjennomsyrer etter hvert hele samfunnet, og bare 15 år etter kongens død, er den franske revolusjonen et faktum.

Sendt tidligere,.

Fransk dokudrama fra Les Films d’ici
Originaltittel: Louis XV
Regi: Thierry Binisti
Med Stanley Weber i rollen som Ludvig den 15.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no