Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 2. mai 2008 kl 19.55 Michael Palins nye Europa: Sommer i Baltikum

Forandringens vinder

Michael Palin med noen nye små venner i Tallinn, Estland. (Foto: Basil Pao)
Michael Palin med noen nye små venner i Tallinn, Estland. (Foto: Basil Pao)
Sist Michael Palin besøkte de baltiske landene var i 1991, like før de rev seg løs fra sovjetisk herredømme og ble tre nasjonalstater. Når han nå vender tilbake, blir han slått av de store forandringene som har skjedd.

I kveldens episode av Michael Palins nye reiseserie blir vi med til Estlands hovedstad Tallinn i nord, gjennom Latvia og sørover til Litauen, før vi seiler ut av Baltikum fra den russiske enklaven Kaliningrad.

Blodigler
I Tallinn opplever Palin hvordan folk utforsker nye retninger og livsstiler, fjernt fra kommunismens konformitetskrav.

Men som vi skal se, er ikke alle spor etter sovjettiden borte. Blant annet har mange av de opprinnelige sykehusene bestått, om enn med utvidet tilbud. Michael Palin prøver ut hirudoterapi, en behandling som foregår ved hjelp av tørste blodigler!

På selveste Sankthans reiser Palin videre inn i Latvia. Denne dagen feirer alle de baltiske landene Jaani, en solfest av hedensk opprinnelse som var forbudt under kommunisttiden.

Palin blir pyntet med en krans av eikeblader og kaster seg inn i festlighetene, som foregår under åpen himmel med mye god mat og drikke, sang og dans.

Frihetskamp
Etter et besøk i Riga drar Palin inn i det katolske Litauen. Her besøker han blant annet den katolske helligdommen Korshøyden, som er dekket av mer enn 100.000 kors som innbyggere har satt opp for sine kjære. Sovjetrusserne prøvde gang på gang å jevne stedet med jorden, men hver gang ble det bygd opp igjen.

I Vilnius besøker Palin folkemordmuseet og tv-tårnet, der 14 frihetskjempere mistet livet i januar 1991 under angrep fra sovjetiske tanks.

Palins siste stopp i denne episoden er Kaliningrad, en russisk enklave som ligger omgitt av EU-medlemmene Polen og Litauen. Her deltar han i 60-årsfeiringen feiringen av dagen da prøysserne overlot Kaliningrad til Sovjetunionen.

Om serien
Det nye, åpne Europa i øst er målet for den glade vagabonden Michael Palin denne gang.
Den tidligere Monty Pyton-skuespilleren har hatt enorm suksess i snart ti år med sine underholdende reisebrev fra alle verdenshjørner. Også denne sjuende og foreløpig siste serien i rekken ble omfavnet av seere og kritikere da den gikk på BBC i fjor høst.

Tradisjon, omveltning og ambisjoner er stikkord for det Europa vi får møte. Serien gjenspeiler optimismen som preger disse landene, og går tett inn på folks dagligliv. Og som vanlig benytter Michael Palin enhver anledning til å gå utenom allfarvei i urørte, vakre områder – og til å knytte nye vennskap på veien.

Rundt tjue til dels nye nasjoner i det sentrale, østlige og sørøstlige Europa står på reiseplanen denne gang. Ferden begynner i Slovenia og går videre til Balkan, Svartehavsområdet og de baltiske statene. Palin reiser med damplokomotiv i Polen, besøker det mystiske "hvite broderskap" i Bulgaria, utforsker den tyrkiske kulturen og spaserer på glødende kull i Estland. Han forflytter seg til fots, på hjul, til vanns, på skinner og med esel, fra Albania i sør til Latvia i nord.

Britisk reiseserie i sju deler
Originaltittel: Michael Palin’s New Europe
Av og med Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2007)
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900info@nrk.no
LENKER
  • Les mer på BBC 
  • Michael Palins hjemmeside 
  • Les omtale til program 1