Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. januar 2001 kl 22.00 Et liv med dans

Et liv med dans (t)

NRK1 onsdag 3. januar kl 22.00
Et liv med dans

Fetert ballerina på 85

Nini Theilade er blitt beundret og feiret av store kulturelle personligheter som Salvador Dali og Piet Hein. Den danske ballettdanseren og koreografen er snart 85 år, men stadig i full vigør som høyt elsket lærer. I en sterk og personlig erindring forteller hun om et liv på ballettføtter, om motgang og prøvelser, men også om stjernestunder i Europa og Hollywood.

Nini Theilade var noe så sjeldent som en dansk solodanserinne og koreograf som nådde til topps på den internasjonale scene. Hun er en ener som har møtt store kulturelle personligheter fra det århundret vi nettopp har lagt bak oss. Som eksotisk og fetert ballerina arbeidet hun sammen med Kjeld Abell og Victor Borge i Europa.

En forelsket Piet Hein fulgte henne hvor hun gikk og stod, og skrev et grukk tilegnet henne. Salvador Dali var heller ikke blind for Nini Theilades utstråling da han skulle velge en Venus til en surrealistisk ballett som han skapte sammen med den legendariske koreografen Massini. Alle danserne stod på rekke og rad og ble vurdert av Dali. Til Ninis overraskelse pekte han på henne.

Eksotisk fugl
Nini er født på Java av en dansk far og en javanesisk mor med tysk, fransk og polsk blod i
årene. Hun er utdannet ballettdanser i Paris og debuterte i Hollywood som 13-åring. Da ble hun oppdaget av den verdensberømte tyskjødiske teater- og filminstruktøren Max Reinhardt. Hun levde en omflakkende tilværelse hvor hun fulgte \"professoren\" fra Berlin til Hollywood.

Senere dro hun videre til Ballets Russes de Monte Carlo og skapte siden sine egne ballettskoler i Rio de Janeiro, Lyon og på danske Thurø. I dag er hun, tross sin høye alder, en elsket lærer på Oure Idrætshøjskole og på Odense Teaters Skuespillerskole.

I kveldens program \"Et liv med dans\" forteller hun om sitt eventyrlige liv.

NRK1 onsdag kl 22.00

Dansk portrettprogram fra DR2 (2000)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Nini Theilades skjebne er svært annerledes enn de fleste andres. Den er både mer tragisk, munter og strålende. Vi møter henne i kveldens program \"Et liv med dans\". (Foto: Lars Mikkelsen)

2. Den danske ballerinaen Nini Theilade er snart 85 år, men i full vigør som høyt elsket lærer for elever på Oure Idrætshøjskole og på Odense Teaters Skuespillerskole. (Foto: Lars Mikkelsen)

3. Nini Theilade har hatt en lang og strålende karriere som ballettdanser og ble beundret og feiret av store kulturelle personligheter som Salvador Dali og Piet Hein. (Foto: DR2)

4. Nini Theilade ble oppdaget av den verdensberømte tyskjødiske teater- og filminstruktøren Max Reinhardt som her tar imot Nini sammen med hennes foreldre. (Foto: DR2)