Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 26. april 2001 kl 22.35 Profil: Profil: Isamu Noguchi - med stein og papir

Profil: Isamu Noguchi - med stein og pap


NRK2 torsdag 26. april kl 22.35
Profil: Isamu Noguchi - med stein og papir

Skulpturer og åpne rom

Isamu Noguchi (1904-88) er omtalt som en av det tjuende århundres største kunstnere. Hans produksjon inkluderer steinskulpturer, et gårdsrom av hvit marmor og en modernistisk lykt av papir. - Jeg er kanskje ikke så glad i skulptur. Jeg er mer interessert i det åpne rom, har Noguchi sagt.

20 år gammel ble Isamu Noguchi oppdaget på en kveldsskole i Greenwich Village. I løpet av få måneder tjente han til livets opphold som billedhugger. Han lagde glatt og vakker 1900- tallskunst. Men den lettkjøpte suksessen var ikke tilfredsstillende for Noguchi, og han dro til Paris for å sette seg inn i abstrakt kunst. I 1928 dro han tilbake til New York, hvor han fikk jobb som skulptør av byster. I New York kom han også i kontakt med flere kunstnere, blant andre Lincoln Kirsten som senere grunnla The New York City Ballet, og Martha Graham som hyret Noguchi som scenograf for sine balletter. Dette var et engasjement han hadde i 30 år, og hvor han demonstrerte sin geniale utnyttelse av rommet.

En reisende
Noguchi var født Isamu Gilmour. Hans mor Léonie Gilmour var lærer og redaktør i New York. Faren var på besøk fra Japan, på jakt etter berømmelse og penger som dikter. Han dro tilbake til Japan før Isamu ble født. Etter en stund sendte faren bud etter familien sin, men etter et par år forlot han den igjen. Léonie tjente til livets opphold som engelsklærer.

13 år gammel sendte moren Noguchi alene til New York for å gå på skole. Han forble en reisende hele sitt liv - uten tilhørighet i noe land. Han utforsket design og brukskunst - rislampen bærer hans signatur. Mest kjent er han for sine hager og plasser verden over, der kunst og natur smelter sammen. Han døde i New York i 1988, 84 år gammel.

NRK2 torsdag kl 22.35
Blir også sendt mandag (NRK1)

Amerikansk produksjon
Originaltittel: \"Isamu Noguchi: Stones and paper\"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Isamu Noguchi med et av arbeidene sine, i verkstedet i Japan i 1982 (Foto: Jocelyne Clareboudt)