Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. mai 1999 kl 22.05 Fakta på lørdag: En dame med hatt

Fakta på lørdag: En dame med hatt (ttv)


NRK1 lørdag 8. mai kl 22.05
Fakta på lørdag: En dame med hatt

Hattemakerens dramatiske liv

Hun er fortsatt en dame for sin hatt og en gudbenådet forteller, den 87 år gamle norsk-jødiske modisten May Aubert. Vi får høre historien om hennes dramatiske liv før, under og etter 2. verdenskrig.
Klart seg har hun gjennom menneskekunnskap, intuisjon, frekkhet, mot og kjærlighet til sitt arbeide.
- Det skal mot til å bære hatt i dag, det betyr å skille seg ut, være spesiell og våge å være den man er.
- May Aubert er i sannhet en kvinne for sin hatt, med sine friske replikker og feminine fremtoning. Hun er fritenker og jøde, håndverker og kunstner, glad i mennesker, skeptiker og optimist, livredd uåpnede brev, men med et sjeldent sviktende humør, sier filmskaperen Elsa Kvamme om May Aubert. 87 år gammel går den populære hattemakeren fortsatt på jobb hver eneste dag. Dronning Sonja har vært hennes faste kunde helt siden hun designet hennes første forlovelseshatt.

Dramatisk liv
May Auberts liv har vært preget av to verdenskriger og en turbulent etterkrigstid. Familien måtte flykte fra London under 1. verdenskrig fordi moren var tysk jøde. De skulle til Russland, men skipet måtte søke havn i Norge på grunn av den russiske revolusjonen.
Hun vokste opp i Kristiania og gikk i hattelære i Berlin før krigen. Hun leverte hatter til UFA-filmstudioenes store stjerner som Marlene Dietrich, Elisabeth Bergner og de store jødiske filmstjernene som forsvant med Hitlers maktovertagelse.
Hun merket ikke noe jødehat, men opplevde mellomkrigstidens svingende Berlin og dens blanding av dekadanse, klasseforskjeller og tunge naziparader.

Flyktning og krigshelt
May Aubert har vært flyktning og krigshelt, pengesmugler og tømt banken på kasinoet i Yokohama.
Hun åpnet sin egen hattesalong i Oslo i 1937. Alle ville ha hennes skreddersydde hatter. I 1940 var hun en av de få som ble i byen på \"panikkdagen\" da alle andre flyktet og hun kunne gå inn på et folketomt vinmonopol og ta en halv akevitt.
Hun klarte å flykte over grensen til Sverige, hvor hun opplevde svenskene som svært nazivennlige. Hun fikk tilbud om en betalt reise til Canada via Russland og Japan mot at hun smuglet penger i hatten - et tilbud som ledet til en svært dramatisk reise. I Canada meldte hun seg til krigstjeneste og fikk jobb på sentralbordet på Camp Little Norway. Siden reiste hun til England, hvor hun satt på marinens sentralbord i øverste etasje på Trafalgar Square under de verste bombeangrepene.
Selv regner hun likevel denne tiden som den beste i livet, før den grusomme sannheten om søsteren og morens skjebne kom for dagen. De ble sendt til gassovnene i Auschwitz i november 1942.

Fratatt alle eiendeler
May Aubert vendte tilbake til Oslo etter krigen som nygift for å oppleve at alt hun eide var borte. Hennes hattesalong var overtatt av folk som ikke ville gi den fra seg. Hun var vitne til et \"jødeoppgjør\" som er en mørk plett på norsk historie. 87 år gammel har hun fortsatt ikke mottatt noen erstatning, men det sies at den skal komme...
I en periode i livet bodde May Aubert og mannen i New York. Hun gjorde lynkarriere i stormagasinet \"Berndorff & Goodman!\" og ble sjefsdesigner i \"milliardæravdelingen\", hvor alle tidens kjendiser, filmstjerner og pengefolk var innom, fra Greta Garbo til rike sørstatspiker. To år på rad vant hennes hatter førsteprisen i den årlige \"Easter Parade\".
Filmen bygger på intervjuer og dokumentarmateriale. Manus og regi er ved Elsa Kvamme.

NRK1 lørdag kl 22.05

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
I kveldens Fakta på lørdag får vi høre om modisten May Auberts dramatiske liv.

Samproduksjon Autofilm A/S, NRK1, SVT og Forsvarets rekrutterings- og mediesenter
Manus og regi: Elsa Kvamme
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123