Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. juli 1999 kl 23.50 Nattkino: Møte med en fremmed

Nattkino: Møte med en fremmed (t)

NRK1 lørdag 10. juli kl 23.50
Nattkino: Møte med en fremmed

Hitchcock-film med motsatt kjønn

To mennesker møtes på et tog, og begynner å prate med hverandre om det mennesket de hater mest. De blir enige om å myrde for hverandre. Filmen \"Møte med en fremmed\" bygger på Alfred Hitchcocks film \"Strangers on a train\", men i kveldens film har hovedrolleinnehaverne motsatt kjønn.
For å ta selve utgangspunktet først: Alfred Hitchcocks film \"Strangers on a train\" fra 1951 ble beskrevet som ett av hans absolutte mesterverk. Fordi filmen reflekterer med et skarpt blikk på menneskehetens mer morderiske og aggressive sider, ble den en klassiker som senere både er kopiert og parodiert.

Fra tilfeldig prat til mord
En tennisspiller møter en velstående mann på en togreise, og kommer i prat. Over en lunsj begynner de å snakke om det mennesket de hater mest. Tennisspilleren hater sin kone som nekter han skilsmisse, slik at han kan gifte seg med datteren av en senator. Medpassasjeren hater sin fascistiske far, som behandler sønnen dårlig. Etterhvert lanserer sistnevnte en idé om at de skal myrde for hverandre for å bli kvitt de menneskene de hater mest. Tennisspilleren ler av det hele, men medpassasjeren holder sin del av avtalen og kveler tennisspillerens kone.
I kveldens film er temaet nøyaktig det samme, men her er de mannlige hovedrolleinnehaverne byttet ut med to kvinner; Jacqueline Bisset og Theresa Russell i rollene som Sheila Haines og Margo Anthony.

Fra morderiske menn til kvinner
Her møtes den tidligere barnestjernen Sheila Haines og den mystiske Margo Anthony hverandre på toget. Selvsagt kommer også de i prat om det mennesket de hater mest. For Sheila er det hennes hevngjerrige eks-mann, for Margo er det hennes dominerende mor. Litt spøkefullt slår Sheila frempå om at det kanskje hadde vært en idé om de myrdet hverandres hatobjekter. Margo tar forslaget på ramme alvor og myrder Sheilas eks-mann. Etterhvert krever Margo at Sheila oppfyller sin del av avtalen og myrder hennes mektige og eneveldige mor.
I likhet med Alfred Hitchcock baserer regissøren Tommy Lee Wallace seg på forfatteren Patricia Highsmiths roman med samme tittel.

NRK1 lørdag kl 23.50

Amerikansk film
Originaltittel: Once you meet a stranger
I hovedrollene: Jaqueline Bisset og Theresa Russell
Regi: Tommy Lee Wallace