Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. november 2008 kl 15.45 Filmklassiker: Fellini 8 1/2

Fellinis mesterverk

Marcello Mastroianni spiller den kriserammede filmregissøren Guido Anselmi (Foto: Cinniz)
Marcello Mastroianni spiller den kriserammede filmregissøren Guido Anselmi (Foto: Cinniz)
"8 ½" har fått sin tittel fordi det var Fellinis åttende film. Men fordi han også hadde bidratt med en del av en episodefilm, måtte det bli åtte og en halv. I filmen møter vi Fellini – for anledningen forkledd som regissøren Guido Anselmi – som godt voksen, med begge beina i midtlivskrisen. Marcello Mastroianni har hovedrollen.

Anselmi oppholder seg på et nervesanatorium der han er plaget av stadige mareritt. Barndomsminner iblandet skyldfølelse fra oppvekstens strengt katolske tro forfølger ham.

Filmen åpner med en drømmesekvens hvor en mann er fanget i bilen sin midt i en trafikkork. Dørene og vinduene er låst, og det er ingen mulighet til flukt. Andre bilister sitter og ser på ham helt passivt. Panikken vokser når bilen fylles med røyk. Han klarer å komme seg ut av vinduet, og flyter over de andre bilene og ut i verden. Til slutt blir han dratt ned igjen via en lærrem som er festet rundt ankelen.

Bilføreren er Guido Anselmi, en filmregissør i krise. Han forbereder en ny filminnspilling med et stort budsjett. Men Guido har ikke noe budskap. Hans uærlighet når det gjelder ekteskapet, karrieren og det faktum at han egentlig ikke ønsker å lage filmen, gjør at han føler seg mislykket. Han legger seg inn på et sanatorium, men der møter han så mange fra filmbransjen at den mentale styrken han ønsker å oppnå uteblir.

Følelsen av å være overveldet av personlige og profesjonelle forpliktelser blir en katalysator for drømmer og fantasier som bringer ham tilbake til barndommen.

Om filmen
"Fellini 8 ½" handler motsetninger i regissørens liv, om de tette båndene mellom liv og virke. Federico Fellini er kanskje den regissøren som er mest kjent for uhemmet å bruke sin egen person i filmer. Marcello Mastroianni har hele tiden hatt rollen som hans noe livstrette alter ego, blant annet i filmer som "Kvinnedagen" og "La Dolce Vita".

Filmen ble belønnet med to Oscar-priser, fem nominasjoner og 13 andre priser i 1964.

Filmen er sendt tidligere.

Fransk/italiensk drama (1963)
Originaltittel: "Otto e mezzo"
Med Marcello Mastroianni (Guido Anselmi), Claudia Cardinale (Claudia), Anouk Aimée (Luisa Anselmi), Sandra Milo (Carla), Barbara Steele (Gloria Morin) og Rossella Falk (Rossella)
Regi: Federico Fellini
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no