Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. februar 2003 kl 18.30 Newton

Vulkaner

Vulkanutbrudd er som regel meget dramatisk og skremmende. Men det kan faktisk skape liv også. (NRK-foto)
Vulkanutbrudd er som regel meget dramatisk og skremmende. Men det kan faktisk skape liv også. (NRK-foto)
De fleste av oss tenker nok på ødeleggelse og katastrofe når vi hører om vulkaner. Men det finnes faktisk dem som skaper liv også. Nede på havbunnen har man oppdaget undersjøiske arter som spyr ut gasser fra enorme tårnlignende skorsteiner, gasser som er føde for spesielle krabber og fisk.

”Newton” tar oss med på en reise jorda rundt for at vi skal lære oss mer om nettopp vulkaner. Men også utenfor kysten av Midt-Norge finnes det sovende undersjøiske vulkaner, og programleder Unni Eikeseth starter dagens program i fjæra i Trondheimsfjorden.

Gull og edelstener
Ut fra vulkanåpningen presses det fram smeltet masse, magma, og når denne avkjøles, hender det at man kan finne edelstener og gull som har vært gjemt inne i vulkanen. Ofte finner vi også svovel, krystallisert svovelgass, som er hovedgrunnen til at de fleste vulkaner lukter råttent egg.

Gjødsel og medisin
I Japan pakker man pasienter som lider av reumatisme, leddbetennelse og astma inn i vulkansk sand. Mange hevder at det virker lindrende. Vulkansk aske brukes også som gjødsel og en del rismarker som normalt gir to avlinger i året kan man få tre avlinger ut av om man bruker slik aske.

Produsert av Program RIKS Trondheim for NRK1
Programleder: Unni Eikeseth
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull tlf 73881661 erik.bull@nrk.no


LENKER
  • Newtons hjemmeside