Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. juni 2002 kl 21.00 Niern: Ikiru - å leve

Japansk filmperle

Den eldre byråkraten Kanji får sjokk når han får vite at han lider av uhelbredelig kreft.
Den eldre byråkraten Kanji får sjokk når han får vite at han lider av uhelbredelig kreft.
I hele sitt liv har Kanji vært en trofast, hardarbeidende byråkrat. En dag får han beskjed om at han har kreft i magen. Uten et ord slutter han i jobben han har hatt i 30 år for å finne meningen med livet de siste månedene han har igjen å leve. Kveldens japanske film er en eksistensialistisk samtidsroman av mesterregissøren Akira Kurosawa.

Kanji er helt alene i verden. Hans kone er død, og hans sønn, som han har oppdradd på egenhånd, er blitt en fremmed. Kollegene som han har hatt mer kontakt med enn noen andre, er også fremmede for ham. Han har hele sitt liv hengitt seg til daglige rutiner og har aldri lært å leve.

Tar igjen det forsømte
I stedet for å visne hen i ensomhet, bestemmer Kanji seg for å ta igjen det forsømte, og for første gang går han på bar. Han bruker sin siste yen på alkohol med den tanke å drikke seg i hjel. Han kaster opp alt han drikker, men fortsetter å helle innpå, i protest mot det tråkige livet han har levd og i skrekk for det som venter ham.

På baren møter han en mann som utgir seg for å være forfatter. Mannen er en sjarlatan som overtaler Kanji til å blir med på en ”helvetesrunde” i byen. Tilværelsen vil bli totalt forandret etterpå, sier han. De besøker spillehaller, restauranter og nattklubber. Kanji synger en sørgesang til livets korthet, og grubler over sin store sorg, det skrøpelige livet som nå nærmer seg slutten.

Samtidsdrama
”Ikiru – å leve” er regissert av Akira Kurosawa, mest berømt for historiske filmer med motiver fra samurai-epoken (De syv samuraier, Blodets trone), og for sin Oscar for beste utenlandske film i 1975, Dersu Uzala.

Kveldens film er bygget opp av to deler. Den begynner med et vanlig, enkelt plot, men halvveis i filmen fortelles historien i fragmenter. Dette skjer med tilbakeblikk sett med øynene til de sørgende rundt Kanjis grav.

Det er en tankevekkende og hjerteskjærende skildring om ensomhet med en briljant rolleprestasjon av Takashi Shimura.

Japansk spillefilm fra 1952
Originaltittel: Ikiru
Regi: Akira Kurosawa
I rollene: Takashi Shimura, Nobuo Kaneko, Kyoko Seke
Pressekontakt:Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilde
Den eldre byråkraten Kanji får sjokk når han får vite at han lider av uhelbredelig kreft.