Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. september 2001 kl 22.00 Brennpunkt: "Ja vel, statsminister"

Ja vel Statsminister!

Jens Stoltenberg. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Jens Stoltenberg. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Brennpunkt har fulgt Norges yngste statsminister i hans tøffeste politiske kamp noensinne.
– Jeg får en slags motkraft i motgang. Da skal jeg virkelig vise at jeg duger, sier Jens Stoltenberg.


Han er Norges yngste statsminister. Han er yndlingen alle ventet på. Men siden Jaglands 36,9% tap har AP mistet velgere. Jens Stoltenberg er kronprinsen som skal redde partiet. Men 5 dager før valget ser han ut til å mislykkes totalt med meningsmålinger på 21% oppslutning. Få har så mye å tape som ham.

Opp og ned
- Man tar inn all ris og all ros, men den eneste måten å være statsminister på er å greie og lage en avstand mellom Jens, den private meg, og den offentlige personen. Det tror jeg at jeg har klart, sier han.

Kan denne avstanden være skyld i noe av nedgangen?

– Det er klart jeg blir mer optimistisk når meningsmålingene går opp, men jeg passer på å klype meg i armen hele tiden. Selv om AP går litt fram, har vi en oppslutning som er lavere enn det vi ønsker, sier Jens i begynnelsen av valgkampen.

Hans største frykt er alt det han ikke har kontroll over. – Jeg føler meg trygg på det jeg skal gjøre og si, men jeg frykter personer og saker jeg ikke har kontroll på.

Bak kulissene
I denne "Brennpunkt"-dokumentaren blir du med bak kulissene inn i valgkampen. Du får oppleve nervene, strategiene og stresset. Tett på Jens og hans rådgivere. Tett på situasjonene.

Mens rådgiverne håndterer Carl I. Hagens politianmeldelse og CNN krever umiddelbart intervju om Tampa-saken og Statssekretærer mister talen hans, forsøker en presset statsministerkandidat å beholde fokus.

– Jeg har en venn som har ligget i korridoren på sykehus. Jeg greier ikke å forklare han hvorfor vi i velferdsstaten Norge ikke er i stand til å sørge for at han slipper det . Jeg vil gjerne være en statsminister som greier å gjøre noe med de viktige tingene, sier Stoltenberg.


NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Konstituert redaktør: Vibeke Haug
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00 og Sabine Hammari, 23 04 99 18

Bilde
Brennpunkt har fulgt statsminister Jens Stoltenberg bak kulissene under valgkampen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)