Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. september 1999 kl 21.40 Mandagsfilm: Falling down

Mandagsfilm: Falling down (t)


NRK1 mandag 20. september kl 21.40
Mandagsfilm: Falling Down

Frustrert bilist går amok i L.A.

Det er en varm og fuktig dag i L.A. Dessuten en helt håpløs trafikkork. Bilistene begynner å bli ganske oppgitt. En av dem (Michael Douglas) greier til slutt ikke mer. Han rett og slett forlater bilen midt i køen og begir seg til fots, på hva han tror er en snarvei, inn i ukjent, fremmedkulturelt område.
Dette er opptakten til kveldens sterke og meget underholdende film på NRK1. Det er Joel Schumacher som har laget denne filmen. Han stiller spørsmål om hvor langt et alminnelig gjennomsnittsmenneske kan presses før det bryter sammen og hengir seg til jungellover.

Vold avler vold
Det pussige med denne filmen er at vi lenge forstår den frustrerte mannen. Vi kjenner igjen en rekke av de situasjoner han havner opp i. Men der hvor vi normalt biter tennene sammen og lar oss ydmyke, der tar denne antihelten et balltre og knuser stor og liten motstand. Men vold avler vold, og det ender da også med mye forferdelse.
Filmen vakte reaksjoner i USA da den hadde premiere i 1993. Den ble blant annet beskyldt for å spille på rasistiske holdninger i sin beskrivelse av fargede og asiater. Filmen kan også oppfattes som en rapport om storbysamfunnets sammenbrudd, et varsel om at enkeltmennesket i lengden ikke kan bære trykket fra nye sosiale og økonomiske forhold.
Michael Douglas gjør i alle fall en praktfull innsats som den rasende anarkisten. I rollen som den snart pensjonerte politimannen finner vi den alltid glitrende skuespiller Robert Duvall. I andre roller: Barbara Hershey, Tuseday Weld og Rachel Ticotin.

NRK1 mandag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Internett)
1 og 2. Den frustrerte bilisten (Michael Douglas) har tatt bena fatt og er klar til kamp mot alt og alle.

3. Robert Duvall spiller politimannen som får i oppdrag å hente inn den opprørske bilisten.

Amerikansk spillefilm fra 1993
Regi: Joel Schumacher
Originaltittel: Falling Down
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling tlf. 23 04 78 46