Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. desember 1999 kl 23.15 Mendel

Mendel (ttv)

NRK1 onsdag 8. desember kl 23.15
Mendel (1:3)

\"Mendel\" som tv-serie

Filmen \"Mendel\", som handler om den jødiske flyktningegutten ved samme navn, hadde premiere på kino i 1996. Filmen fikk svært gode kritikker både for innhold og spill, og nå sender NRK1 en bearbeidet utgave av den norske spillefilmen som en tv-serie i tre episoder.
\"Mendel\" er den muntert, men dog vemodige historien om den tyske niårige Mendel og de jødiske flyktningene som kom til Norge på 50-tallet. Den gang var flyktninger like sjelden som hvitløk, og selvfølgelig både eksotisk og fremmed.
For Mendel og hans familie er Norge siste etappe i en flukt som begynte med nazistenes redsler. Nå skal de starte på nytt, og møtet med det nye landet skildres gjennom Mendels blikk.
Mendel er himmelfallen over at det ikke vandrer isbjørner i gatene, over tran, fiskeboller og misjonsiver. Mens flyktningene beklager seg over nordmenns særegenheter, oppdager Mendel at det sannelig ikke er så enkelt blant jøder heller.
For Mendels familie er krigen fortsatt en daglig og nattlig realitet, men foreldrene snakker aldri direkte til barna om hva de opplevde. I stedet snakker de kun seg i mellom, som om barn er døve når de ikke blir tilsnakket direkte.
Gradvis i sin nye tilværelse forandrer Mendels spørsmål seg fra \"Hva gjorde du under krigen, pappa?\" til \"Hvorfor gjorde du ikke noe, pappa?\".
For å bevare stoltheten må Mendel utkjempe sin egen krig, og i det endelige oppgjøret får han seg en overraskelse samtidig som han får ny innsikt i hvorfor ting skjer med mennesker som er annerledes.

Om produksjonen
\"Mendel\" er en koproduksjon mellom Norsk Film og NRK, og både manus og regi er ved Alexander Røsler som selv kom til Norge som jødisk flyktning fra Tyskland på 50-tallet. Filmens miljøskildringer er hentet direkte fra Røslers egne opplevelser i barndommen, mens selve historien er fri diktning.
Serien er tospråklig, både norsk og tysk, noe som bød på store utfordringer i arbeidet med å finne skuespillere. Rollebesetningen har blitt svært spennende med erfarne tyske og norske skuespillere.
Hovedrolleinnehaver Thomas Jüngling Sørensen oppfylte alle betingelsene. Han er et stort skuespillertalent og snakker tysk som en innfødt.
I rollen som Mendels mor møter vi Teresa Harder som er utdannet skuespiller i Berlin og New York. Mendels far spilles av Hans Kremer, også tysker.
Den mystiske Vottemannen som er en outsider omsvøpet av barnas redselsfulle fantasier, spilles av velkjente Bjørn Sundquist.
Kveldens sending er en reprise fra søndag 5. desember, NRK1. Andre episode kommer søndag 12. desember, tredje og siste episode søndag 19. desember - begge med repriser påfølgende onsdag.

NRK1 onsdag kl 23.15

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Mendel (Thomas Jüngling Sørensen) er tysk og jødisk flyktning i Norge på 50-tallet.

2. Mendel (Thomas Jüngling Sørensen) må oppdage sin nye verden gradvis.

3. Ikke enkelt å komme til Norge som tysk flyktning. Her Mendel (Thomas Jüngling Sørensen) og faren Aron Trotzig (Hans Kremer). (Alle foto: NRK)

Dramaserie produsert i samarbeid mellom NRK og Norsk Film
I hovedrollene: Thomas Jüngling Sørensen, Teresa Harder, Hans Kramer og Bjørn Sundquist
Manus og regi: Alexander Røsler
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18