Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. september 2013 kl 19.45 Oppdrag lykke

Er takknemlighet veien til lykke?


Dagens oppdrag er å skrive et takknemlighetsbrev. Aina synes oppdraget er vanskelig, men det er en person hun inderlig ønsker å takke. Det blir et sterkt møte.

Programleder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume har gitt deltagerne en konkret oppgave: De skal skrive et takknemlighetsbrev til noen som har betydd mye for dem, men som de aldri har fått takket ordentlig.

Aina, Stål, Stine og Kristian skal oppsøke den de vil takke, og lese brevet høyt. Forskning viser nemlig at det å uttrykke takknemlighet har en svært positiv effekt på lykkefølelsen.

Ikke alle synes oppgaven er like lett. For noen føles takknemlighet mest som en plikt, men det å takke noen ansikt til ansikt viser seg å bli en sterk opplevelse for alle fire. Blir de mer lykkelige av å være takknemlige?

Om serien:I "Oppdrag Lykke" møter vi fire vanlige mennesker som har ulike utfordringer, men samme mål – å bli litt lykkeligere. Gjennom åtte episoder følger vi dem i jakten på lykken.

Stål Hermo, Stine Fjell, Aina Engmann og Kristian Verde har bestemt seg for å ta tak i livene sine, for å prøve å bli mer lykkelige. Ved hjelp av teknikker fra positiv psykologi, skal de prøve å få mer ut av livet. Det krever hardt arbeid, og de vil måtte endre både tankemønstre og gamle vaner. Vil de lykkes?

DeltakerneAina Engman (40) er arbeidsledig, og leter etter den riktige jobben. Hun skulle ønske hun hadde et bedre selvbilde og større tro på fremtiden.

Kristian Verde (32) jobber som fysioterapeut, og bruker mye tid på å gruble over livet sitt. Det gjør ham ikke lykkelig.

Stine Fjell (47) har et høyt tempo som HR-direktør i en av landets store banker. Hun ønsker å være mer til stede i sitt eget liv og ha mer balanse i livet.

Stål Hermo (39) vet han er heldig. Han har en stor familie og en fin selgerjobb. Egentlig har han alt han ønsker seg. Likevel ser han mørkt på tilværelsen. Det vil han gjerne gjøre noe med.

Positiv psykologiLisa Vivoll Straume er forsker og ekspert på positiv psykologi. Hun er seriens ekspert som skal lære de fire deltagerne hvordan de kan få det bedre. For lykke kan læres, ifølge Lisa. Positiv psykologi fokuserer på menneskelige styrker og ressurser, og beveger seg bort fra svakhet- og sykdomsfokus.

Egenproduksjon fra NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Regi: Siv Helberg, Karoline Møller, Frode Søreide
Prosjektleder: Randi Helland
Pressensvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf.:988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf.: 815 65 900