Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. desember 2008 kl 21.15 Med lisens til å sende: Underholdende øyeblikk

Skråblikk på 75 års underholdning

Med lisens til å sende: Alf Tande-Petersen, eller Tande-P som han kalles. (Foto: NRK)
Med lisens til å sende: Alf Tande-Petersen, eller Tande-P som han kalles. (Foto: NRK)
I 1933 moret den kjente skuespilleren Alfred Maurstad radiolyttere med å oversette norske stedsnavn til engelsk. Kveldens program i jubileumsserien "Med lisens til å sende" følger med et litt skrått blikk NRKs underholdningshistorie helt fra starten i Oslo sentrum.

Etter krigen brukte myndighetene noen år på å finne ut om NRK skulle ha en kringkastingssjef. Selve valget gikk deretter fort. Det ble statsråden, Kaare Fostervoll.

Femtiårene betegnes som radioens gullalder, med lytterandeler helt opp mot 90 prosent. Samtidig var det noen som syslet med det nye mediet - fjernsyn.

Da det i 1957 var registrert ca 50 tv-apparater, innførte Stortinget fjernsynslisens. Den var på kr. 5.

Deretter tok fjernsynet - for en stund - innersvingen på radio, film, teater, møtevirksomhet, idrettskonkurranser og dugnader.

Den offisielle åpningen
Den store offisielle åpningen av fjernsynet fant sted 20. august 1960. I programmet tar vi en titt på åpningsforestillingen som Erik Diesen regisserte.

60- og 70-tallet kan betegnes som fjernsynets "lille gullalder", med enorm vekst og aktivitet.

80-tallet ble en slags ventesituasjon mellom radiofrislipp i 1981 og TV2-start i 1992. Selvfølgelig finnes det høydepunkter også her - vi vant MGP i 1985!

Virkelig ny sving på sakene ble det først på 90-tallet, da nye, yngre programskapere slapp til med sine kreative påfunn. Etter hvert kom "Gullrekka" på plass.

- NRKs underholdningsavdeling har alltid skapt sine beste ting når yngre og eldre utfyller hverandre i den kreative prosessen det er å lage gode program.

Det sier Roald Øyen, som er programansvarlig for denne hurtiggjennomgagen av NRKs 75-årige underholdningshistorie.

Vi får se klipp med Nora Brockstedt, Lill Lindfors, Erik Bye, Bobbysocks, Øystein Sunde, Harald og Bård, Rune og Øystein, Dan Børge Akerø og mange flere.

Om serien
Norsk rikskringkasting fylte 75 år den 1. juli. På denne dagen i 1933 tok det statlige, lisensfinansierte selskapet over lokalene til det private Kringkastingsselskapet i Oslo sentrum, og startet sine sendinger i radio. Det ble starten på mange tiår med NRK som enehersker i eteren.

75-årsjubilanten feiret seg selv med en dokumentarserie på ni programmer som byr på høydepunkter fra NRKs enorme arkiv, både radio og tv, sortert etter ulike temaer.

Serien starter med "Historiske øyeblikk" som tar for seg de store, nasjonale begivenheter som NRK har dekket, fra kongelige bryllup og begravelser til olympiske leker og åpningen av den nye operaen.

Nyhetssaker NRK har dekket er tema i programmet "Avgjørende øyeblikk", mens "Barnas øyeblikk" tar for seg programmer fra barne- og ungdomsavdelingen.

I "Dramatiske øyeblikk" er det hovedvekt på Fjernsynsteatrets glanstid. "Underholdende øyeblikk" viser høydepunkter fra NRKs underholdningsprogrammer, og "Kontroversielle øyeblikk" handler blant annet om kritikken NRK ble utsatt for i forbindelse med påstått venstrevridning på 70-tallet.

"Kulturelle øyeblikk" tar for seg NRK som kulturformidler. "Mesterlige øyeblikk " handler om store opplevelser gjennom radio og TV formidlet fra sportsarenaer der nordmenn har hatt suksess. Til slutt har vi "Lokale øyeblikk", som dreier seg om sendinger og programmer fra NRKs distriktskontorer.

Dokumentarserie fra NRK Fakta (2008)
Produksjon: Perspektiv-redaksjonen
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900