Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. desember 2013 kl 22.20 Min isbjørnfamilie

Sommer


Det er midten av juni, og sjøisen har smeltet flere uker tidligere enn forventet. Sommeren kommer til å bli utfordrende for Lyra som har mistet en av de to ungene siden sist.

Sammen med filmteamet drar Gordon og Jason ut på leting etter den sist kjente posisjonen til Lyra. Når de finner henne, blir det et hjerteskjærende møte. De oppdager nemlig at hennes minste unge Luca ikke er der lenger. Det er normalt at isbjørnunger ikke overlever det første leveåret, men det er uvanlig at de dør så tidlig. Lyra gjør alt hun kan for at Miki, hennes andre unge, ikke skal lide samme skjebne.

For hvert møte mellom Lyra og filmteamet, blir hun mer tillitsfull. Denne unike relasjonen gjør det mulig å dokumentere intime situasjoner hos isbjørnfamilien, som aldri før er vist.

De fortsetter sitt samarbeid med isbjørnforsker Jon Aars, og utforsker hvordan GPS-merkede isbjørner overlever med så lite sjøis.

Om serien
Denne tredelte dokumentaren tar oss med til Svalbard der vi følger en isbjørnfamilie på kloss hold gjennom tre årstider. En ikke ufarlig reise, for isbjørnen er ett av verdens største og farligste rovdyr.

Det er villmarksfotografen Gordon Buchanan og isbjøreksperten Jason Roberts som tar oss med på denne reisen. Gjennom å følge Lyra og ungene Miki og Luca, håper de å få en bedre forståelse av dette rovdyret.

Mens Gordon forsøker å filme Lyras søken etter mat, ser vi hvilke farer teamet møter. Det er lange ferder over og igjennom isen, ofte i dårlig kartlagte farvann, voldsomme stormer og lave temperaturer.

Isbjørnekspert Jason Robert må bruke all sin kunnskap om Arktis og det siste innen satellittsporingsteknologi for å følge Lyras bevegelser. Når teknologien svikter, får Jason en enorm utfordring...

Om programskaperne

Gordon Buchanan
Gordon har jobbet som naturfotograf i nesten 20 år og er spesialist på farlige rovdyr som tigere i India, leoparder i Sri Lanka, jaguarer i Amazonas og løver i Afrika. I denne serien prøver Gordon og BBCs filmteam å følge isbjørnene tettere enn noen har gjort tidligere.

Jason Roberts
Medprogramleder og medprodusent Jason Roberts har jobbet med naturfilmer i over to tiår, med polare områder som spesialfelt, Arktis og Antarktis. Han har brukt mye av livet sitt i nærkontakt med isbjørn og er lidenskapelig opptatt av å portrettere et av verdens mest særegne dyr.

Britisk dokumentarserie i tre deler
Originaltittel: Polar Bear Family and Me
Kveldens episode: Spring
For ytterligere informasjon: Medprodusent: Jason Roberts – jason@jrp.no , (m. +47 91148207)
Alternativ kontaktinfo: , tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til: Publikumsservice, presse@nrk.no, tlf: 23 04 70 00