Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. mai 1999 kl 19.25 Lykken er å elske

Lykken er å elske (t)


NRK2 fredag 14. mai kl 19.25
Lykken er å elske

Fransk komedie om livslykke

\"Lykken er å elske\" var en av de riktig store komediesuksessene i hjemlandet Frankrike hvor fem millioner så filmen på kino. Men også for oss nordboere er dette en film til å bli i godt humør av.
Hovedpersonen Francis er ikke særlig fornøyd med tilværelsen. Han er fabrikkeier, men misliker hele geskjeften med å lage doseter. Han krangler med sine ansatte, og de truer med streik. Kona er i ferd med å tømme bankkontoen hans med sine vidløftige planer om et ekstravagant bryllup for datteren. På toppen av dette har han trøbbel med hjertet og skattevesenet.
Francis\' eneste glede i livet er å nyte god mat og drikke i selskap med sin beste venn Gerard - byens playboy - som også har sansen for de kulinariske gleder på Frankrikes mange gourmetrestauranter.

En uventet sjanse
En kveld ser Francis og familien hans på et tv-program der en kvinne etterlyser sin mann som forsvant for 20 år siden. \"Hvor ble du av?\" spør kvinnen. Hun viser fram et gammelt bilde, mens Francis\' familie utbryter: \"Det er jo deg!\"
Først nekter han hardnakket. Men etter hvert tenker Francis at det kanskje ikke hadde vært så dumt. En vakker kvinne på en bondegård med to livlige voksne døtre.... Kanskje det hadde vært en bedre familie enn den jeg har nå, funderer Francis. Kanskje livet som gåseleverprodusent på bondelandet ville vært å foretrekke framfor alt maset på fabrikken? Det ender med at Francis flytter til Dolores\' gård i Sør-Frankrike. Underveis finner han ut litt av hvert om hva som gjør livet verdt å leve.

Suksess-samarbeid
For tredje gang har regissør Etienne Chatiliez samarbeidet med manusforfatter Florence Quentin. \"Livet er en lang, rolig elv\" og \"Familiens skrekk\" var de to første. Nok en gang er det blitt en kritiker- og publikumssuksess.
Michel Serrault i hovedrollen som Francis er en virkelig veteran i fransk film. Dette er hans 112. film! Som kvinnen på leting etter sin mann møter vi en av Almodovars favoritter, nemlig Carmen Maura.

NRK2 fredag kl 19.25

Bilder (via Scanpix, Data-tv, Internett)
1. Francis og familien hans får seg en skikkelig overraskelse da en kvinne står fram i et tv-program og etterlyser sin mann. Hun viser fram et gulnet fotografi. Etter bildet å dømme er han identisk med Francis.

2. Francis (t.h.) har begynt et nytt liv som gåseleverprodusent på en gård i Sør- Frankrike.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike (1996)
Originaltittel: Le Bonheur est dans le pré
Regi: Etienne Chatiliez
I rollene: Michel Serrault, Eddy Mitchell, Sabine Azema og Carmen Maura
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41