Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. november 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Elghund i soloppgang

Ut i naturen: Elghund i soloppgang (ttv)


NRK1 torsdag 25. november kl 19.35
Ut i naturen: Elghund i soloppgang

Elghunden - Norges nasjonalhund

Norges nasjonalhund kalles den grå elghunden. Norsk Kennel Klub, stiftet
i 1898, har valgt denne hunderasen til å pryde organisasjonens logo. Den ligner også mest på urhunden som fulgte mennesket innover barmarka i Norden da iskanten trakk seg tilbake for 10.000 år siden.
Hunden var til uvurderlig hjelp for steinalderjegeren, og elghunden gjør fremdeles stor nytte for seg i jakten på skogens konge. Den holdt på å dø ut midt i forrige århundre da det var mye ulv og lite elg i Norge. Interessen for avl gikk ned i takt med muligheten for å skyte elg. Men så tok en pestsykdom nesten knekken på ulvebestanden, og tallet på elg steg raskt. Dermed ble det igjen bruk for hund.
Til Ask Gods på Ringerike ble en gråhund-hann hentet fra Sverige: Bamse Gram, med samme etternavn som eieren, konsul Jens Gram. Dette skjedde rundt 1860. Gamle Bamse Gram ble stamfar til den moderne grå elghunden i Norge.

Mannevond bikkje?
Er den grå elghunden en mannevond bikkje eller tvert imot en kjærlig familiehund? I kveldens Ut i naturen-program skal Harald Reitan prøve å finne svaret på dette spørsmålet. Reitan er forøvrig opphavet til følgende sitat:
\"Jeg kommer inn på tunet - skal bare spørre om veien. Idet jeg går ut av bilen, er det noe grått som tar fart på stabburstrappa. Gårdsplassen fylles av uhyggelyd, og det lyser rødt og hvitt i et ondt gap som nærmer seg i en fart som får en til å lure på om livet skal ende her på tunet.
Det hviner i løpestrengen når ringen i enden av kjettingen fyker bortover vaieren. Plutselig er distansen utløpt. Løpestrengen kan ikke strekkes lenger, kjettingen er ikke lengre. Dyret gjør et rundkast idet det stoppes av fjærvirkningen i strengen, det kommer seg snerrende på beina igjen, og jager sultent mot meg, gang på gang. En elghund. Hundeskrekken har vært der før, men nå får den bare ny styrke.\"

En holdningsendring
- Fremdeles finnes det eksempler på denne typen elghund, som har en eier som ber gjester som meg om å gå i en stor bue rundt hunden, og ikke by fram fingrene i et forsøk på å gjøre seg til venns med den. Men de blir færre og færre, sier Harald Reitan.
Hundeorganisasjonene, og ikke minst Norske Elghundklubbers Forbund, som er 100 år i år, har arbeidet hardt i 30 år med å endre holdningene til elghundeierne. Påstanden er at en elghund som blir behandlet med omsorg og vett, kan bli en like god familiehund som en hvilken som helst annen hund. En hund som står bundet i en kjetting uten daglig god kontakt med sin eier, kan aldri bli et
vennlig dyr. Dessuten har elghundmiljøet drevet et omhyggelig avlsarbeid for å få bort menneskefiendtlige trekk som en del hunder har hatt.
Fjernsynsjournalisten med hundeskrekken gikk inn i arbeidet med dette programmet i håp om at påstanden om en hunderase i endring, er riktig. Hva han kom fram til, vil kveldens program fortelle.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Berit Rustand og barnebarnet Lars Rustand koser seg sammen med elghundtispa Taiga og hvalpene hennes. (Foto: Erik Norrud)

2. Berit Rustand og elghundtispa Taiga. (Foto: Erik Norrud)

3. - Den moderne elghunden er en utmerket familiehund, mener Berit Rustand. (Foto: Erik Norrud)

Naturprogram fra NRK Buskerud
Ved Stein Hage og Harald Reitan

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0