Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. juni 2006 kl 19.55 Julius - tilbake til flokken?

Julius’ nye liv

80-tallets TV-sjarmør er blitt 26 år. Men han er stadig den Julius som
80-tallets TV-sjarmør er blitt 26 år. Men han er stadig den Julius som "alle vil se".(Foto: Arild Jakobsen)
Etter mange år alene i "Juliusgrotten" skal sjimpansen Julius vende tilbake som leder for apeflokken i Dyreparken i Kristiansand. Vi følger den spennende prosessen, og får et kjært gjensyn med den lille sjarmørens barndom. Samtidig får vi et innblikk i Julius’ vanskelige ungdomstid og ensomhet.

Julius er en spesiell ape som ble forlatt av moren sin da han var svært liten. Derfor vokste Julius opp hos daværende dyreparkdirektør Edvard Moseid. Han ble TV-stjerne, og det er laget film, bøker og sanger om ham. Men da Julius noen år etterpå måtte vende tilbake til sjimpansene ble han utstøtt.

Som ungdom gikk Julius fra å være hele Norges kjæledegge til å bli en opprørsk og mistilpasset sjimpanse. Problemene ble etter hvert så store at Dyreparken måtte ta Julius ut av flokken og plassere ham ensom i "Juliusgrotten". De siste årene har han bodd sammen med kjæresten Bini og sammen har de fått sønnen Junior. Dette er en nødløsning fordi sjimpanser egentlig skal leve i flokk.

I dag er Julius 26 år gammel og skal endelig få sjansen til å være leder for apeflokken i Kristiansand Dyrepark. I det skjulte stenger parken sjimpanseavdelingen og arbeider i to måneder med å gjeninnføre Julius i flokken som lederhann. Det blir en dramatisk, men samtidig spennende og morsom prosess.

Innkjøpt dokumentar (2006)
Produsert av: Media Service AS i samarbeid med NRK
Programansvarlig: Svein Tallaksen
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf 815 65 900, info@nrk.no