Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. juni 2011 kl 18.10 Tilbake til 60-tallet

Året som preget en hel generasjon


1968 var året da forlovelsen og senere bryllupet mellom kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsen snudde hele Norge på hodet. Sovjetunionen okkuperte Tsjekkoslovakia, og to fremstående, amerikanske politikere ble skutt.

Drapene på den svarte borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr og den erklærte presidentkandidaten Robert Kennedy sjokkerte hele USA. En hel verden fordømte Sovjetunionens innmarsj i Tsjekkoslovakia, og studentopprøret i Paris startet en omfattende revolusjonsbølge.

Endret syn på verden
Det franske politiets hardhendte opptreden overfor studentene, amerikanernes brutale krigføring i Vietnam og sovjetrussernes usminkede, militære framferd engasjerte en hel verden, og ikke minst den oppvoksende generasjon. En av kveldens gjester, Sigurd Allern, ledet venstresiden i norsk politikk som formann i SUF (Sosialistisk Ungdomsforbund), og han sier det slik: "De voldsomme internasjonale begivenhetene dette året endret vårt syn på verden".

Kveldens andre gjest, Jan Erik Vold, kommenterte de dramatiske hendelsene på sin spesielle måte i diktsamlingen "Mor Godhjertas glade versjon. Ja", som kom ut i 1968, og i kveld får vi et gjenhør med flere av hans dikt fra den tiden.

Den tredje gjesten i kveldens program er Ingrid Wigernæs. Hun trente kvinnelandslaget "Jentut’n" frem til sitt første OL-gull i langrennsstafetten under vinter-OL i Grenoble i 1968.

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Sendt tidligere.

Programmet er sendt tidligere
Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Regi: Karen-Margrethe Baltzrud
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900