Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. mars 1999 kl 19.25 En historie fra Mongolia

En historie fra Mongolia (t)


NRK2 fredag 19. mars kl 19.25
En historie fra Mongolia

Kjærlighetens tornefulle vei

\"Hei Ma\" - som filmen heter på originalspråket - er en vakker, men trist kjærlighetshistorie fra de mongolske stepper. Den prisbelønte kinesiske regissøren Xie Fei har med denne filmen skapt et nytt, storslagent drama.
Det majestetiske og golde landskapet i de mongolske fjellene rammer inn denne estetisk meget vakre fortellingen om livet og kjærligheten.
Historien starter i Mongolia for 30 år siden. Den morløse gutten Beiyinpalica (Tengger) blir plassert hos en fostermor som han kaller Nai Nai. Hun har et barnebarn, Someyer (Narenhua), en liten jente på omtrent samme alder. De to barna vokser opp sammen.

I Mongolia er det svært viktig at barna lærer å ri. Men Nai Nai har ingen hest. En regntung og stormfull natt finner et lite føll veien til Nai Nais hus. Fra da av er den foreldreløse gutten og den svarte hingsten uatskillelige.

Ung kjærlighet
Beiyinpalica og Someyer vokser opp og finner etter hvert ut at de elsker hverandre. De forlover seg i ung alder med det for øye å gifte seg når Beiyinpalica har fullført sine veterinærstudier i byen. Men da Beiyinpalica kommer hjem igjen etter år, er Someyer gravid med en annen manns barn. Someyer og Nai Nai går likevel ut fra at det blir bryllup. En barnefødsel er en stor begivenhet som alltid feires, og hvem som er far til barnet er av mindre betydning ifølge mongolsk tradisjon. Men Beiyinpalica blir rasende og drar sin vei.

Årene går. Men Beiyinpalica, som nå er blitt en kjent folkesanger, kan ikke glemme sin ungdoms kjærlighet. Han stiger opp på sin svarte hest og begir seg på hjemvei.
\"Hei Ma\" er en gripende, enkel og gjenkjennelig historie som settes i relieff mot den store og ensomme mongolske tundra. Nydelig fotografering og stor følsomhet i beskrivelsen av de menneskelige relasjonene gjør dette til en vakker filmopplevelse.

NRK2 fredag kl 19.25

Bilde (via Scanpix, Data-tv/Internett)
Hovedpersonene Someyer og Beiyinpalica spilles av henholdsvis Narenhua og Tengger.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Hongkong/Kina (1995)
Originaltittel: Hei Ma
Regi: Xie Fei
Med: Tengger og Narenhua

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41