Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. november 2013 kl 22.20 Norsk nok?

Ulike verdener


De åtte deltakerne i "Norsk nok" har bodd fire dager under samme tak. Nå er tiden kommet for å besøke hverandre hjemme to og to, og delta i den andres hverdag. Det blir en øyeåpner for flere av dem.

Mona, som til vanlig bor i en stor enebolig i Holmenkollen, blir med Rama hjem. Hun bor i en kommunal leilighet på Sagene med aleneomsorg for fem barn på mellom to og ti år.

Mona får blant annet kjenne på tidsklemma som Rama opplever hver dag. Først leverer hun barn i barnehage og på skole, før hun selv går på voksenopplæringen, henter barn igjen, lager mat og til slutt får lagt alle fem til sengs.

Helgefyll og linedance
Studenten Julius tar med seg pinsevennen Natacha på byen. Natacha er avholdskvinne og pleier å unngå fester med alkohol. Nå får hun oppleve den norske helgefylla på nært hold. Natacha har selv aldri hatt behov for å drikke, og er sjokkert over drikkekulturen hun ser ute på byen den kvelden.

Norsk-pakistaneren Fahim blir med pensjonisten Vera på seniorsenteret. Der introduserer hun ham for linedancing! Fahim lurer på hvorfor minoritetene på seniorsenteret holder seg for seg selv. Det kommer også fram at Vera har et problematisk forhold til noen av naboene som ikke følger reglene i borettslaget.

Politioverbetjenten Rune blir med Monta hjem til hans lille leilighet på Haugerud. Monta tar Rune med ut på kafé på Furuset for å møte noen barndomskompiser, og Rune får høre mer om Montas fortid. Neste dag får Rune en uventet gave av sin nye venn.

Om serien
40 år med innvandring har endret Norge og oppfatningen av hvem nordmannen er. Mest synlig er det i Oslo, hvor hver fjerde borger har bakgrunn fra et annet land. Men selv om vi bor tett i hovedstaden, bor vi likevel ofte adskilt.

"Norsk nok?" bringer sammen åtte vidt forskjellige mennesker – fire «gamle» og fire «nye» nordmenn som vanligvis ikke ville hatt kontakt. Nå flytter de sammen for å lære hverandre å kjenne. Ulik bakgrunn og tro havner under samme tak. Verdier og holdninger blir satt på prøve.

Utover i serien, etter oppholdet i huset, skal de besøke hverandre hjemme to og to. Her får de brynt seg på forskjeller, samtidig som de blir enda bedre kjent. Lærer de noe av hverandre når de inviterer mennesker de til vanlig ikke ville omgås inn i livene sine, eller blir fordommer bekreftet?

Presentasjon og bilder av hovedpersonene finnes i premiereomtalen:
Norsk nok episode 1

Norsk dokumentar/realityserie
Produsert av: NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Prosjektleder: Ellen Benedikte Kasnes
Pressekontakt: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00


LENKER
  • Norsk nok episode 1