Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. februar 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Den eventyrlige Astrid

Portrett av en stor forfatterinne

Astrid Lindgren (NRK-foto: Ole Kaland)
Astrid Lindgren (NRK-foto: Ole Kaland)
I anledning av Astrid Lindgrens bortgang sender vi i kveld et portrett av forfatterinnen. Programmet ble laget av Malou von Sivers i forbindelse med Lindgrens 90-årsdag i 1997. Moren til Pippi, Emil, Karlson på taket og alle de andre er død, 94 år gammel. I sitt lange liv gledet hun flere generasjoner barn og voksne med sin fantasi og fortellerglede.

”Den eventyrlige Astrid” bygger på Astrid Lindgrens egne fortellinger om sitt liv. Samtidig har Malou von Sivers også gitt sitt eget personlige bilde av Astrid Lindgren, som hun har truffet utallige ganger gjennom mange årene.

Livet og døden
Da Malou intervjuet Astrid Lindgren i forbindelse med 90-årsdagen, spurte hun hvordan det kjentes å bli 90, svarte hun: - Ikke vet jeg hvordan andre 90-åringer føler det, men man er jo ikke dummere enn at en vet hvor det bærer hen. Kanskje det burde være slutt når man er 90, men det er det vel ikke, kanskje blir jeg 105 som tante Elin.

Kjærligheten til barn
Kjærligheten til barn gikk som en rød tråd gjennom Astrid Lindgrens liv, ikke minst til sine egne to barn, Lars og Karin.
- Det har nok ikke vært noen mor som har elsket sine barn mer enn jeg, sier hun i programmet.

Kilden til Astrid Lindgrens fantastiske historier ligger i hennes egen barndom. Hun forteller villig om sin barndom, og om kjærligheten mellom foreldre og hennes kjærlighet til sine søsken. Men det handler også om moderskap og datteren Karins oppvekstår.

I sorg og glede
Astrid Lindgrens liv var fylt av latter og glede, men også av skygger og sorg. En av de store sorgene i hennes liv var når hun måtte sette bort sitt barn, Lars, i fosterhjem i København. Hun forteller om skandalen i Vimmerby og om at hun ble tvunget til flykte til Stockholm på grunn av folkesnakket.

Søstrene Stina og Ingegerd er også med i programmet. De forteller om storesøster og de gode minnene fra barndommens Vimmerby.
- Vi var alle barn i Bullerbyn og vi hadde en fantastisk barndom.

Svensk dokumentar fra 1997
Ved Malou von Sivers
Pressekontakt Anna-Marie Normann tlf. 23 04 78 53/907 75 758

Bilde
Astrid Lindgren (NRK-foto: Ole Kaland)