Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 2. august 2005 kl 20.55 CP-magasinet

Strøm-allergikere og rare gangarter

Jonas og Olle i det svenske
Jonas og Olle i det svenske "CP-magasinet" for og om funksjonshemmede. (Foto: SVT)
"CP-magasinet" oppsøker et reservat for folk lider av overfølsomhet for strøm. Programlederne Jonas og Olle kårer også verdensmesteren i rare gangarter.

I Øster-Gøtlands skoger ligger et helt spesielt reservat for flyktninger, de såkalte "strømflyktningene" som ikke tolererer elektrisitet på vanlige måte. Det dreier seg om åtte svenske familier som har funnet sin frisone på jorden der de kan leve trygt skjermet mot strøm.

Ved hjelp av et spesielt nett-opplegg er familiene beskyttet fra å komme i kontakt med de elektriske spenningsfeltene som plager dem til vanlig. Trass i at de nå kan leve og bo i dette reservatet, får vi høre at de likevel opplever at deres funksjonshemming ikke blir tatt alvorlig. På mange måter føler de at de står utenfor samfunnet.

Dept. for rare gangarter
Monty Python-sketsjen "Departement of Silly Walks" med John Cleese som minister for rare gangarter er verdensberømt. Og nettopp rare gangarter skal det handle om i "CP-magasinet". På catwalken for funksjonshemmede blir Världsmästare i Silly Walks kåret.

Wiggers kaller man folk som gir seg ut for noe annet enn hva de i virkeligheten er. "CP-magasinet" besøker Lina og Martina som er rullestol-wiggers. De lærte seg å kjøre rullestol før de lærte seg å gå, og deres fremste mål i livet er å bli tildelt svenske kjørekort for rullestol og å få parkeringstillatelse for samme.

Mer om serien
Da det svenske "CP-magasinet" gikk av stabelen i fjor sommer, var det visstnok første gang et fjernsynsprogram ble laget av en funksjonshemmet og presentert direkte fra de funksjonshemmedes eget ståsted. Med "CP-magasinet" har programlederne Jonas Franksson og Olle Palmlöf skapt debatt i Sverige, en debatt som handler om problemer og holdninger som spesielt rammer de funksjonshemmede.

Folkene bak Sveriges Televisions magasin om og for funksjonshemmede ble sist høst tildelt Stora Journalistpriset for 2004 i kategorien "Årets förnyare".

Svensk magasin i 8 deler (2004)
Originaltittel: CP-magasinet
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57